Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
20.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 20.28

8 let

Reboljev fotografski zapis Pandurjevega spektakla Barroco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Umetnostna galerija Maribor (UGM) se poslavlja od starega leta s fotografsko razstavo Aljoše Rebolja z naslovom Barroco, Ikone nevarnih razmerij.

Po besedah direktorice UGM Brede Kolar Sluga gre za strasten fotografski zapis spektakularne španske predstave Tomaža Pandurja, Barroco. Pandurju je tudi pripadla nocojšnja slovesna otvoritev Reboljeve razstave, ki bo na ogled do 6. januarja prihodnje leto.

Pandurjevo delo kot izvrsten izziv za fotografiranje

Pandur je v nagovoru poudaril, da Reboljeva razstava predstavlja kulminacijo njunega dolgoletnega ustvarjalnega, prijateljskega in življenjskega odnosa. Rebolj pa je Pandurjevo gledališko delo označil kot izvrsten izziv za svoje fotografiranje. Kot je dejal, z največjo možno ljubeznijo sledi estetiki, ki jo Pandur ustvarja v gledališču. Z razstavljenimi fotografijami je, tako Rebolj, poskušal kar najbolj ujeti in upodobiti sinergijo lepega v scenskem, svetlobnem, kostumnem, arhitekturnem in igralskem smislu.

Rebolj stopa v ospredje predvsem s fotografijo Rebolj, ki je javnost pogosto vznemirjal z malih zaslonov ter s svojim drznim modnim slogom, danes tako doma kot v tujini stopa v ospredje predvsem s fotografijo. Kot je dejala direktorica UGM, Rebolj številne objave in odmevno naročniško fotografijo dopolnjuje z intimnimi projekti. Med te sodi tudi pričujoča razstava 18 fotografij, ki jih je avtor posnel v kulturnem centru Mori Apreda v Madridu, na vaji novega Pandurjevega gledališkega spektakla, Barroco.

Po Pandurjevih besedah Rebolj z razstavo razkriva še globljo povezavo med vidnim in nevidnim. "Rebolj vidi stvari, ki si jih drugi ne znajo niti predstavljati. Slike, ki jih še nikoli nismo videli," je dejal Pandur.

Vse, kar se dogaja na odru, je uporabil za svojo pripoved

Novinarka in fotografinja Meta Krese pa je o Reboljevih velikih fotografskih povečavah zapisala: "Fotografije dajejo občutek, da je vse, kar se dogaja na odru, uporabil za svojo pripoved, kot da bi bila predstava narejena zgolj zanj. Ker ni bil odgovoren za dogajanje pred objektivom, se je lahko oklenil svoje zgodbe, svojega razmerja z gledališčem, ki je zelo dolgo, in če prav razumem fotografije, velikokrat tudi travmatično. Seveda, saj govorijo o ljubezni."

Rebolj je rojen 1966 v Kranju. Od 12. leta je kot gledališki igralec nepretrgoma sodeloval z uglednimi jugoslovanskimi gledališkimi režiserji. Študiral je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, absolviral igro na AGRFT in se sočasno izobraževal na British School of Freelance Photography. Šest let je odkrival alkimijo klasične fotografije s preživljanjem noči v svoji temnici.

Prvo fotografijo Rebolju objavi francoski Photo. Naslednjih 15 let njegove fotografije objavlja presek slovenskega editorialnega tiska in malodane vsi oglaševalski naročniki. Sledijo nagrade za oglase na domačih oglaševalskih festivalih in short lista v Cannesu. Rebolj Iskanje lepote intimno dopolnjuje s fotografijo v gledališču.

Otvoritev Reboljeve razstave so v UGM pospremili s prednovoletno zabavo v Jazz klubu Satchmo. Za "latino vročico" skrbi temperamentni in karizmatični venezuelski vokalist Diego Barrios Ross ob kitarski spremljavi Aljoše Kosorja (tudi član Bossa de novo) in Tomaža Maherja (trio Tris). Trio združuje strast do španske in latinsko-ameriške glasbe, zato je večer napolnjen z ritmi bosanove, bolera, cha cha cha-ja.

Številne zbrane na nocojšnji otvoritvi Reboljeve predstave je nagovoril tudi podžupan Maribora Andrej Verlič. Izvršna producentka razstave je Dragica Petrovič.

Ne spreglejte