Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 1. 2012,
11.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 1. 2012, 11.58

8 let

Pravljica, ki jo pišeta balet in glasba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pretekli konec tedna se je oder prenovljene Opere šibil pod plesnimi koraki baletnikov, ki so uprizorili simbiozo dveh pravljic - Hrestača in Božične zgodbe.

Balet Yourija Vámosa na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega je preprosto navdušil. "Hrestač – Božična zgodba madžarskega koreografa in režiserja Yourija Vámosa je 'lesketajoče zasnežena, očarljiva, vesela in pričakovanja zbujajoča predstava', ki s svojo čarobnostjo vedno znova pričara decembrsko praznično vzdušje," so v napovedi spektakla zapisali predstavniki SNG Opere in baleta Ljubljana. Res je, da so prednovoletni prazniki že preteklost, vendar pa lahko brez kančka slabe vesti rečemo, da so ob včerajšnji predstavi obiskovalci Opere še enkrat doživeli globoko sporočilnost, predvsem pa čarobnost božiča. Dovršen ples domačih in tujih baletnikov se je dobesedno zlil z glasbo Petra Iljiča Čajkovskega in nekaj več kot dveurna pravljica je bila zagotovljena.

Simbioza Hrestača in Božične zgodbe Eno najlepših baletnih pravljic, ki jo je libretist Marius Petipa zasnoval po Dumasovi adaptaciji Hoffmannove pravljice Hrestač in mišji kralj, je režiser Youri Vámos nadgradil z znano brezčasno Božično zgodbo Charlesa Dickensa. V ospredje je postavljen zagrenjen ljudomrzni skopuh, ki preprosto sovraži božič. Skozi sanje spozna krivice, ki jih je storil v življenju, se pokesa ter postane ljubeč in radodaren človek. Velika baletna uspešnica je uprizoritev z globokim sporočilom, da človeka lahko osrečita tudi prijaznost in sočutje do drugih ljudi. Čeprav je predstava, ki je prava paša za domišljijski svet otrok in odraslih, na odru Opere od premiere leta 2002 doživela že skoraj 60 ponovitev, vedno znova napolni dvorano, saj je kot nalašč tudi za vse tiste, ki radi uživajo v glasbi Petra Iljiča Čajkovskega in v baletnih virtuoznostih.

V Hrestaču – Božični zgodbi so nastopili baletni solisti in baletni zbor SNG Opera in balet Ljubljana, učenci Konservatorija za balet Ljubljana ter ženski operni zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Če se pomudimo pri baletnikih, je po mnenju mnogih najbolj navdušil Tomaž Horvat. Za vlogo skopuškega Scroogeja si zasluži vse pohvale. Poleg Tomaža se v spomin gledalca zasidra tudi nadvse prepričljiv ples duha smrti, ki ga upodablja šestindvajsetletni Američan Joseph Bunn. Posameznika sta sicer povsem subjektivni izbor med izvrstno celoto. Kaj povedati o sami predstavi? Postavitev in menjava scen sta tekli gladko in hitro, o scenografiji in kostumografiji ne bomo izgubljali besed, orkester je deloval brezhibno, zvok je bil zadovoljiv. Če potegnemo črto, je pravzaprav vse potekalo točno tako, kot je bilo zamišljeno.

Opera se vrača na stare tirnice Predstava, ki je primerna za vsak letni čas in ne le za sproščeno božično vzdušje, je znova upravičila svoj sloves. Gre za klasiko, ki postaja nepogrešljiv del kulturno razgledanih ljudi, njena sporočilnost pa bi se morala zasidrati v srca vseh, še posebej tistih, ki hodijo po oblakih sovraštva, izkoriščanja in egoizma. Za konec lahko še dodamo, da se prenovljena ljubljanska Opera vrača na kulturne tirnice, ki smo jih v prestolnici pogrešali. Balet Hrestač – Božična zgodbo si lahko ogledate še vsak dan do sobote, 14. januarja. Za vstopnico boste odšteli 33 evrov.

Ne spreglejte