Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
8.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 8.59

8 let

Počastili bodo jubilej rojaka skladatelja Pavla Mihelčiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mestna občina Novo mesto bo drevi ob 19. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine priredila slavnostno akademijo ob 70. obletnici rojstva rojaka in skladatelja Pavla Mihelčiča.

Na slovesnosti bodo predstavili novi celovečerni portretni dokumentarni film novomeškega scenarista in režiserja Filipa Robarja Dorina, Noči in dnevi.

Kot so sporočili iz kulturnega centra, je leta 1937 v Novem mestu rojeni Pavel Mihelčič po osnovni šoli in gimnaziji, ki ju je obiskoval v Novem mestu, v Ljubljani končal srednjo glasbeno šolo, na Akademiji za glasbo pa diplomiral iz kompozicije in leta 1967 končal podiplomski študij.

Skoraj dvajset let je na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani predaval teoretske predmete in bil nekaj časa urednik Radia Ljubljana za simfonično glasbo. Vodil je zabavni zbor in bil dirigent zbora Glasbene matice. Kot študent je začel pisati glasbene kritike, od leta 1970 pa jih piše tudi za časnik Delo.

Uveljavitev z lahkotno glasbo

Kot skladatelj se je najprej uveljavil z lahkotno glasbo, večji uspeh je doživel z usmeritvijo k sodobnim zvočnim in glasbenim izrazom. Po sodbi prirediteljev akademije se Mihelčičeve skladbe odlikujejo s formalno muzikalno prepričljivostjo, v komornih delih skladatelj izhaja iz zvočnih posebnosti posameznih glasbil, v simfoničnih pa je v ospredju barvitost orkestracije.

Mihelčič se posveča tudi filmski ustvarjalnosti. V kratkem filmu Kaplja kot solza, ki ga bodo drevi zavrteli v Novem mestu, prek platen novomeškega pokojnega slikarja Vladimirja Lamuta govori o Gorjancih, pogledih na naravo in reko Krko ter pokrajinskih lepotah, načetih z industrijskim okoljem.

Novembra lani je slovenski skladatelj, pedagog, kritik in publicist Pavel Mihelčič praznoval 70. rojstni dan. Prireditelji slavnostne akademije so občina, kulturni center in družba Krka.

Ne spreglejte