Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2013,
11.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 7. 2. 2013, 11.46

8 let

Pet desetletij Mestne galerije Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Državni kulturni praznik v Mestni galeriji Ljubljana obeležujejo z obširno kronološko razstavo, ki predstavlja petdesetletno delovanje ene od osrednjih galerij v prestolnici.

Pričujoča pregledna razstava obeležuje petdesetletni jubilej osrednje ljubljanske galerije, ki se je s svojo programsko podobo trajno zapisala v zgodovino slovenske kulture, z razvejanim mednarodno zasnovanim razstavnim programom pa je nase opozorila tudi v širšem mednarodnem likovnem prostoru. Jutri, v petek, 8. 2., ob 12. uri pripravljajo vodstvo po razstavi, ki ga bosta vodili kustosinja razstave Mateja Podlesnik in pedagoginja Marina Mihelič Satler. Razstava je avtorsko zelo raznolika in nas popelje skozi zgodbo našega kontinuiranega umetniškega razvoja slikarstva, kiparstva, grafike in vizualnega oblikovanja. Kronološki zapis z letnicami in imeni avtorjev spremljajo likovna dela naših uveljavljenih umetnikov, ki so pustili svoj pečat, ne le v mestni galeriji, temveč tudi širše. Slikovit in dinamičen izbor opozarja na ključne mejnike naše umetnosti z imeni in predvsem z deli iz zbirke MGML-ja in tudi zasebnikov. Na razstavi z likovnimi deli, publikacijami in plakati predstavljajo delovanje galerije od njene ustanovitve oziroma od preimenovanja Jakopičevega paviljona v Mestno galerijo pa vse do današnjih dni. Uprava Jakopičevega paviljona, 22. novembra 1962 preimenovanega v Mestno galerijo Ljubljana, je po porušenju objekta v Tivoliju v začetku januarja 1962 začasno domovala na več lokacijah v starem mestnem jedru in neprekinjeno nadaljevala z razstavami v Domu JLA, na Mestnem trgu 16, v atriju Magistrata, Nebotičniku in organizirala gostovanja po drugih slovenskih mestih in v tujini. Leta 1963 so v po načrtih arhitekta Borisa Kobeta prenovljeni poslovni meščanski zgradbi na Mestnem trgu 5 dobili nove prostore, kjer s svojim razstavnim programom delujejo še danes.

Mestna galerija je v petdesetih letih delovanja pripravila več kot 830 samostojnih in skupinskih razstav, od tega 91 gostovanj po Sloveniji in tujini. V letu 1996 je bila z darili in odkupi oblikovana stalna zbirka del na papirju, ki danes obsega prek 200 del 73 slovenskih in tujih avtorjev. V prostorih stalne zbirke, najprej na Mestnem trgu 4 in od leta 2002 do konca leta 2010 na Cankarjevem nabrežju 11, je bilo realiziranih 120 razstav z eksponati pretežno na papirnatem nosilcu. V letu 2009 se je Mestna galerija Ljubljana združila z Mestnim muzejem Ljubljana in zdaj deluje pod okriljem novoustanovljenega zavoda Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML). Po zaprtju prostorov na Cankarjevem nabrežju je v marcu 2011 za izvajanje razstavne dejavnosti in za rezidenčne programe pridobila nadomestne prostore v Kulturnem centru Tobačna 001.

Na kronološko zasnovani razstavi sodeluje prek 95 umetnikov s po enim delom in le izjemoma z več deli. Med njimi je tudi nekaj razstavljavcev, predvsem tujih avtorjev, zastopanih z deli iz stalne zbirke MGML-ja in iz zasebnih zbirk. Izbor avtorjev opozarja na njihovo kakovostno delo in vpetost v umetnostni sistem, družbeni in ustvarjalni kontekst od samega začetka delovanja pa vse do danes, ko sledijo kreativnim, vsebinskim in formalnim spremembam na domačem in mednarodnem področju.

Danes je Mestna galerija Ljubljana eno ključnih umetniških razstavišč v Ljubljani, ki s svojimi retrospektivnimi avtorskimi in tematskimi projekti oziroma razstavami vzpostavlja umetniški dialog z drugimi nacionalnimi galerijami v prestolnici in predvsem z obiskovalci. Razstava z naslovom Razstava v grobem predstavi njihovo preteklo delovanje, ki je v našem prostoru v sedanjosti zelo kakovostno in ključno tudi za prihodnost umetnostnega pogleda, videnja in govora.

V fotogaleriji vam na ogled ponujamo nekaj umetnostnih del iz Razstave, ki so pisala petdesetletno razstavno zgodovino Mestne galerije Ljubljana.

Ne spreglejte