Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
14.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 3. 2013, 14.43

7 let, 12 mesecev

Prva leta Mestne galerije v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kronološki zapis projektov in razstav v galeriji spremljajo likovna dela naših uveljavljenih umetnikov, ki so pustili svoj pečat ne le v Mestni galeriji, ampak tudi širše.

V pregledno Razstavo umetniških dogodkov Mestne galerije v Ljubljani nas spremi odločba o ustanovitvi galerije iz leta 1962. Naloge in določila iz dokumenta sledijo svojemu zapisanemu poslanstvu tudi danes. Med drugim odločba naroča promovirati slovenske in tuje umetnike, širiti misel in govor o umetnosti ter propagirati likovno umetnost z izdajanjem literature, publikacij in drugih podobnih del.

Pod prvi razstavni dogodek v galeriji sta se podpisala Rudolf Kotnik in Slavko Tihec. Drugo razstavo v gostujoči lokaciji na Mestnem trgu 16 so posvetili delu Merćinu Nowck – Njechornskemu. V letu 1963 so v atriju Magistrata razstavljali plastike s tematiko NOB in v prostorih hišnega sveta Nebotičnika pripravili razstavo Sodobno ukrajinsko slikarstvo. Na današnji lokaciji Mestne galerije si je tedanje kulturno občinstvo lahko ogledalo med drugim še razstave Likovna umetnost s tematiko NOB, dela Franceta Slane, razstavo Drobne stvari uporabne grafike in delo Skupine 53.

V letu 1964 so program nadaljevali z razstavo Franceta Miheliča, Sovjetsko grafiko, razstavo je pripravilo Društvo uporabnih umetnikov Jugoslavije, Fantastika v risbah sodobnih beograjskih umetnikov, predstavili so se Mariborski likovni umetniki, Zvest Apollonio, Danilo Jejčič, Ivo Lenščak in Klavdij Paličič. V istem letu je so svoje delo na ogled postavilo šest avstrijskih umetnikov, slovenska javnost se je lahko seznanila z ameriškimi abstraktnimi akvareli. Nadaljevali so z razstavo Dobra oblika se splača, Razstavo DSLU 1964 in razstavni program sklenili z uporabno fotografijo.

Leto 1965 so likovno v galeriji pisali Jakob Savinšek, Mario Baldan, Fasano Orlando, Pino Mucchiut. Med drugim Božidar Jakac in Povojna generacija slovenskih slikarjev in kiparjev. V letu pa se na seznamu sveti ime Robert Rauschenberg. V letu so razstavili svetovno razstavo fotografij z naslovom Kaj je človek in razstavno leto končali s Sovjetskimi akvareli. Naslednje leto se je predstavilo Društvo likovnih umetnikov Hrvaške, likovni umetniki iz Verone, Marij Pregelj, Skupina BE – 54, Bogdan Borčič, Janez Lenassi, Zdenka Golo, Stane Jarm in Izidor Urbančič. Med razstavami izstopa naslov Propagandni in zdravstveno-vzgojni plakati Rdečega križa. V tem letu so priredili dve razstavi grafike in leto končali z razstavo Društva likovnih umetnikov Slovenije.

Razstavno leto 1967 so nadaljevali z razstavo Društva likovnih umetnikov Črne gore, predstavili so se nagrajenci reškega bienala mladih, med drugim še s samostojnimi razstavami France Zupan, Janez Bernik in Boris Kobe. V tem letu pa so v program mestne galerije s svojimi deli vstopili še Dragica Čadež Lapajne, Drago Hrvacki, Dževad Hozo in Dušan Tršar. Razstavni program je sklenil arhitekt, slikar in oblikovalec Boris Kobe.

Novoletno razstavo leta 1968 je odprl kipar Lojze Dolinar. Nadaljevali so Likovni umetniki BIH. V istem letu so postavili razstavo In memoriam Pregelj in predstavili štiri mlade slikarke: Metko Krašovec, Nado Luježič, Lidijo Ostercv in Melito Vovk – Štih. Za dekleti je prišel v galerijo France Slana in prvič v tem letu se je postavilo razstava študentov ALU, ki so se pozneje v galeriji predstavljali vse do pred nekaj leti. Razstavno leto je v razstavnem programu, ki ga je obsegalo enajst likovnih dogodkov, sklenil Andrej Jemec.

V Mestni galeriji je bila sedem let po ustanovitvi na ogled razstava natečajnih del za ureditev ljubljanskega gradu. Ponovno so se predstavili Dragica Čadež Lapajne, Drago Hrvatski, Tone Lapajne, Dušan Tršar. Imenom so se s samostojnimi razstavami pridružili še Majda Kurnik, Bard Iusundus, Jože Horvat – Jaki, Marta Kunaver in slušatelji ALU. Galerija je v naslednjem letu odprla svoja vrata tudi Mladim amaterskim likovnim umetnikom in razstavila dela I. mednarodnega bienala karikature.

V novo desetletje je galerijo pospremila razstava Kostje Gatnika, Metke Krašovec, Lojzeta Dolinarja in Franca Novinca. Predstavili so se natečajni predlogi za spomenik Ivana Cankarja in ploščad Borisa Kraigherja. S samostojnimi razstavami so se predstavili leta 1970 Borut Pečar, France Peršin, Jože Ciuha in Štefan Planinc. Ljubljanskemu občinstvu je bila na ogled razstava sodobne umetnosti čehoslovaške in nagrajenci reškega bienala mladih. Med drugim se je v tem letu predstavila v galeriji prvič tudi skupina OHO. Po razstavi ameriškega psihadeličnega plakata je razstavno leto sklenil umetnik Marjan Dovjak.

V fotogaleriji si lahko ogledate umetnostna dela na razstavi, ki so jih ustvarili umetniki, ki so med prvimi prestopili prag Mestne galerije Ljubljana.

Ne spreglejte