Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 4. 2008,
13.49

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 15. 4. 2008, 13.49

8 let, 1 mesec

Opera SNG Maribor pred premiero Mozartove Cosi fan tutte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Operni ansambel SNG Maribor bo v petek v Veliki dvorani premierno uprizoril opero Wolfganga Amadeusa Mozarta Cosi fan tutte.

Opera je nastala v režiji Guyja Joostna in pod glasbenim vodstvom dirigenta Tobiasa Fosketta. Več kot triurna predstava v produkciji Flamske opere bo potekala v italijanščini s slovenskimi nadnapisi.

V Cosi fan tutte se prepleta tematika preizkusa ženske zvestobe in sklepanja stave glede zapeljevanja. Častnika Ferrando in Guglielmo se hvalita, da bosta njuni zaročenki, Dorabella in Fiordiligi, ostali večno zvesti. Don Alfonso, ki posluša njuno hvalisanje, predlaga častnikoma stavo, in sicer, da je v enem samem dnevu mogoče dokazati, da sta njuni zaročenki - kakor pač vse ženske - zelo muhasti stvarci. Izziv je sprejet, zato oficirja dekletoma natvezita, da odhajata v bojno vihro, v resnici pa pripravita načrt, kako bi ju prevarala. V ta namen se preoblečeta v tujca in preizkusita svojo zapeljivost ter stanovitnost deklet.

V vlogi Fiordiligi se bosta izmenično predstavili Sabina Cvilak in gostujoča operna pevka Petra van der Mieden, Rita-Lucia Schneider in Barbara Jernejčič Fürst bosta kot gostji upodobili Dorabello, James Elliott kot gost in Matjaž Stopinšek Ferranda, gostujoča pevca Kyros Patsalides in Predrag Stojanović Guglielma, Petja Ivanova in gostja Aileen Bramhall Itani bosta nastopili v vlogi Despine, Tomas Tomasson kot gost in Jaki Jurgec bosta Don Alfonso, Mihael Mikuš pa bo Luigi.

Scenograf predstave je Johannes Leiacker, kostumografinja Karin Seydtle, oblikovalec svetlobe Frankie Goethals, dirigent Simon Robinson, zborovodja pa Robert Mraček.

Opera buffa v dveh dejanjih

Cosi fan tutte oz. v prevodu Take so vse je opera buffa v dveh dejanjih. Libreto zanjo je spisal Lorenzo da Ponte, prvič pa so jo izvedli v dunajskem Burgtheatru leta 1790. Mozart je da Pontejev izzivalni libreto in njegove drzne zaplete omilil z obilico iskrive glasbe, v operi pa uvaja tudi nekaj novosti. Pomembno mesto tako zavzemajo spremljani recitativi in referencializirana uporaba tonalitet.

Opera ima 12 arij in 18 ansamblov ter dve skoraj enako dolgi dejanji. Obe se začenjata s prizori treh oseb, v prvem dejanju nastopijo trije moški, ki stavijo glede ženske zvestobe, v drugem tri ženske, ko je v igri izbira novih ljubimcev. Vseh šest oseb je enako pomembnih.

Na slovenskih tleh so opero prvič uprizorili v ljubljanskem Stanovskem gledališču že v letu 1796, operni ansambel SNG Maribor pa je doslej Cosi fan tutte uprizoril le enkrat, in sicer leta 1973.

Ne spreglejte