Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2009,
12.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 11. 2009, 12.26

8 let

Odkrili skrivni Caravaggiov avtoportret

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zahvaljujoč strokovnjakom in restavratorjem je sedaj prvič jasno viden čisto droben avtoportret Caravaggia na njegovi znameniti sliki Bakha.

Podoba umetnika, stoječega za slikarskim stojalom, je skrita v odsevu na steklenici, ki stoji ob mladem božanstvu. Restavratorji so sicer avtoportret odkrili že ob čiščenju slike leta 1922.

Podoba prvič jasno vidna Sedaj so z detajlno analizo dela, ki je stalno razstavljeno v galeriji Uffizi v Firencah, in s pomočjo najsodobnejše tehnologije dosegli, da je podoba prvič jasno vidna.

"Sedaj javnosti predstavljamo očiščeno in jasno vidno podobo. Jasno je viden mladi Caravaggio pri delu, s čopičem v roki," je dejala Roberta Lapucci, ki je sodelovala pri raziskavah in restavriranju slike.

Umetnikov obraz je naslikan zelo natančno Umetnikov obraz je naslikan zelo natančno, še posebej njegov nos, oči in bel ovratnik. Čeprav so ga odkrili že pred devetimi desetletji, avtoportretu, ki je s prostim očesom skorajda neviden, pred tem niso posvečali posebne pozornosti.

Matteo Marangoni, ki je prvi zagledal avtoportret, je obraz v odsevu na steklenici opisal kot obraz z velikimi očmi, širokim, rahlo prifrknjenim nosom in mesnatimi, rahlo priprtimi ustnicami. Od tedaj so strokovnjaki ob podrobnem pregledu razločili še goste temne lase in bel ovratnik.

Restavratorji so uporabili posebno tehnologijo Lapuccijeva verjame, da je bil ta droben avtoportret nekoč jasno viden, vendar so ga večkratni restavratorski posegi na sliki skorajda zakrili. Tako so ga v enem od njih prekrili s temno barvo. Restavratorska ekipa je zato uporabila tehnologijo, s katero je pogledala skozi temno plast, naloženo preko podobe. Gre za uporabo infrardečih žarkov, ki prodrejo skozi različne barvne plasti.

Ne spreglejte