Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2013,
11.39

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Beneški bienale

Sreda, 20. 2. 2013, 11.39

2 leti, 4 mesece

Na beneškem bienalu bo Slovenijo zastopala Jasmina Cibic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Slovenijo bo na letošnjem 55. beneškem likovnem bienalu predstavljala Jasmina Cibic s projektom Za naše gospodarstvo in kulturo, organizator predstavitve pa so Muzej in galerije mesta Ljubljane.

Tako so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Minister Žiga Turk je odločitev sprejel na predlog pristojne strokovne komisije. Organizator predstavitve je bil izbran preko javnega ciljnega razpisa zbiranja predlogov za izbor organizatorja predstavitve Slovenije na 55. mednarodni likovni razstavi - Beneškem bienalu 2013. Predmet razpisa je bilo financiranje kulturnega projekta za predstavitev Slovenije na bienalu. Muzej in galerije mesta Ljubljane so na razpis prijavile projekt Cibiceve, ki je izmed desetih ustreznih vlog najbolj prepričal komisijo, saj je med vsemi dosegel največ, 85 točk.

Postavitev Jasmine Cibic, ki jo v imenu Muzeja in galerij mesta Ljubljana postavlja Blaž Peršin, je konceptualna razširitev dela Situacija Anopththalmus hitleri, ki ga je na mariborskem Salonu 2012 umetnica predstavila lani. V njem je avtohtonega jamskega hrošča povezala z domačo arhitekturo.

V projektu je izhajala iz endemita, ki ga najdemo v slovenskih jamah in ki ga je žužkoslovec Oskar Scheiber kot nacistični privrženec poimenoval Anophthalmus hitleri. Ker se po pravilih Linnejeve taksonomije imen živali in rastlin ne sme spreminjati, so vsi poskusi, da bi to storili, do zdaj propadli, Slovenija pa je postala turistična destinacija za zbiralce nacističnih spominkov, saj omenjeni slepi hrošč živi le v nekaj slovenskih jamah.

Jasmina Cibic je zato številne risarje žužkov po vsem svetu, med njimi so bili tudi sodelavci prirodoslovnega muzeja v Londonu, ameriškega ministrstva za kmetijstvo in muzeja živali univerze v Tel Avivu, prosila, naj narišejo skico hitlerija, vendar tako, kot si ga sami predstavljajo. Del projekta je tako več kot 40 hitlerijevih portretov, med njimi so tudi hrošči, ki imajo na hrbtu svastiko. Jasmina Cibic je tako želela dokazati, da imena vplivajo na naše predstave o realnosti in na samo življenje.

Koncept postavitve razpira številne načine branja oziroma interpretacije, je domišljen in jasno zastavljen ter ni v nasprotju z vsebinskimi izhodišči bienala, je pojasnila strokovna komisija, ki je na razpisu med desetimi vlogami predlagala prav projekt Jasmine Cibic, poroča MMC. Komisija dodaja, da je projekt relevanten tako v odnosu do samega bienala (umetnost kot reprezentacija nacionalnega) kot tudi države, ki jo avtorica zastopa (izhajanje iz naravne in kulturne dediščine).

Beneški likovni bienale bo v osrednjih prizoriščih Giardini in Arzenalu ter po drugih beneških razstaviščih potekal od 1. junija do 24. novembra. Kurator 55. mednarodne razstave likovne umetnosti je Massimiliano Gioni. Ta se je uveljavil kot avtor mednarodno pomembnih razstav ter publikacij s področja sodobne likovne umetnosti. Letošnji bienale si je zamislil kot Enciklopedično palačo.

Slovenija se letos v sklopu bienala še predstavlja v Galeriji A+A v Benetkah, za Arhitekturni bienale 2014 pa že tečejo pogovori o najemu prostora v Arsenalih, so še zapisali na ministrstvu.

Ne spreglejte