Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 5. 2012,
8.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 31. 5. 2012, 8.57

8 let

Moped show v živo, a brez "kremšnit"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Satirična nostalgija, začinjena z značilnimi mopedovskimi domislicami, in humor brez zavor o aktualnem dogajanju v Sloveniji sta v gledališki preobleki oživela nekdaj legendarno radijsko oddajo.

Moped show iz radijskega studia na gledališke deske

Tone Fornezzi – Tof, dolgoletni ustvarjalec Moped showa in leta 2011 dobitnik Ježkove nagrade za življenjsko delo, je Slovencem znova postavil ogledalo – z Moped showom na gledaliških deskah. Satirična radijska oddaja, ki je dve desetletji kraljevala na valovih Vala 202 in v devetdesetih letih ob sobotah pred radijske sprejemnike prikovala domala polovico Slovencev, je iz tedna v teden poskrbela za zdravo merico smeha odraslih prebivalcev. Ker smeh ni bil pol zdravja le v socializmu in komunizmu, ampak je tudi v "janšizmu", je Tof v spomin na dobre stare čase oddajo iz radijskega studia preselil na oder Cankarjevega doma in si že vnaprej upal napovedati, da bodo vsakemu gledalcu, ki se ne bo vsaj enkrat zasmejal, vrnili vstopnino in podarili "kremšnito". Če je komu uspelo ostati resen dobro uro in pol, si res zasluži blejsko poslastico.

Moped show v živo je v svoji značilni pikri, a vedri maniri pod drobnogled vzel aktualne dogodke in pereče politične teme, kajti "zakaj bi se današnji politiki lahko izognili temu, čemur se od Tita do Kučana ni mogel izogniti nihče". Milan Kučan, ki je premierno uprizoritev Moped showa v živo spremljal iz prve vrste, je še vedno aktualen za ustvarjalce oddaje, ki so si ga pošteno in sproščeno privoščili, Tofovi satiri, pikrosti in humorju brez zavor pa v preddverju dogajanja ni ušel niti Zoran Janković in z njim vrsta slovenskih politikov, ki krojijo usodo samostojne Slovenije, katere "prva predstavnika sta bila Adam in Eva – bila sta gola in bosa, brez stanovanja, službe in avtomobila, a sta bila prepričana, da živita v raju".

Aktualno dogajanje na trnku mopedovske satire

Tofu, ustvarjalski ikoni Moped showa, so na sredini premieri družbo na odru delali "angelček brez kril" Simona Vodopivec Franko, v zgodovino oddaje zapisana kot Simona H2O, Roman Končar, "dramski igralec na čakanju na boljše čase", ki je tudi režiral gledališki šov, in Miran Juvan, "tako rekoč Mozart Moped showa". Da je bil Moped show v živo kar se da zanimiv tudi za gledalce, ne le za poslušalce, so poskrbeli koreografinja Mojca Horvat, kostumografinja Meta Sever, scenografinja Greta Godnič in drugi gledališki sodelavci.

Na trnku mopedovske satire, izražene skozi preplet javljanja v živo, žepnih muzikalov, skečev, songov in balad, se je znašel jagodni izbor aktualnega dogajanja v "Sloveniji, moji zmedeni deželi, kjer veter odkriva strehe, pa so vetrne elektrarne prepovedane, kjer vsi navijajo za 'fuzbal', zmagujejo pa odbojkarji, in kjer so doma najlepše ženske na svetu, nataliteta pa pada".

V tem narobe svetu je treba tudi poročila spremljati drugače – brez zvoka, da bomo zadostili varčevalnim ukrepom in razumeli, kaj nam hočejo sploh povedati. Tofov pantomimski debut novic, športa in vremena je v dvorani povzročil huronski smeh, izvirne in aktualizirane domislice, ki so navdih poiskale v politiki in vladajoči politični garnituri na čelu z Janezom Janšo, ki je bil na tapeti ves večer, moško-ženskih odnosih, talent šovih in vsakodnevnih štorijah običajnega smrtnika, pa so občinstvo zabavale ves večer.

"V rudnik bom odšel, poslance s sabo vzel, jim kramp dal v roke, pa naj vsak zakoplje se," se je po napevu Avsenikovega Večera na Robleku v sredo zvečer poslovila "satira, ki ne umira" – prav res ne, saj bo junija znova zaživela v Trbovljah, julija pa na festivalu Lent v Mariboru.

Ne spreglejte