Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
15.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 15.54

7 let, 12 mesecev

MGL bo v novi sezoni s 13 premierami obeležil 60 let delovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) so predstavili program za prihodnjo sezono. Direktorica in umetniški vodja MGL Barbara Hieng Samobor je napovedala kar 13 premier.

Leto 2011 bo zaznamovala tudi 60. obletnica delovanja gledališča. Veliki oder MGL bo v sezoni 2010/11 obogaten s šestimi premiernimi uprizoritvami. Prva med njimi bo Shakespearjeva tragedija Romeo in Julija, ki jo bo po prevodu Otona Župančiča režiral Diego de Brea. Režiser De Brea je povedal, da želi znano in velikokrat uprizorjeno zgodbo demistificirati ter prikazati bistvo surovih okoliščin, iz katerih se porodi ljubezen. Poznavalki nemške sodobne gledališke forme Tijani Zinajić je Hieng-Samoborjeva zaupala režijo komedije Golobi Davida Gieselmanna v prevodu Urške P. Černe. Buljan bo režiral Mačko na vroči pločevinasti strehi Uprizoritev besedila ameriškega dramatika Tennesseeja Williamsa Mačka na vroči pločevinasti strehi v prevodu Tine Mahkota bo režiral Ivica Buljan. Dramaturginja Petra Pogorevc je novinarjem povedala, da komične, ironične in tragične didaskalije v drami med seboj povezujejo tri generacije, ki živijo na največji plantaži bombaža ob Mississippiju v Arkansasu.

Dekameron kot muzikal V MGL bo tudi v novi sezoni odmerjen prostor za muzikal. Besedilo za muzikal Dekameron po motivih istoimenskega dela Giovannija Boccaccia bo napisala dramaturginja Ira Ratej, režijo bo prevzel Boris Kobal. Glasbeni vodja bo skladatelj in pianist Milko Lazar.

Režiser in dramatik Dušan Jovanović je napisal družinsko sago Razodetja, ki povzema ključne osebe in zaplet njegove drame Karamazovi iz leta 1980. Dramo o prerezu zgodovine in družbe v nekdanji Jugoslaviji bo režiral Janez Pipan.

Na velikem odru bo sezono 2010/11 zaključila komedija Vse zastonj! Vse zastonj! Daria Foja v režiji mladega srbskega režiserja Marka Manojlovića. Ta je dejal, da se ozadje komedije lahko aktualizira v sodobnih družbenih razlikah. Komedijo je prevedel Gašper Malej.

Djilasova s feminističnim delom Pomarančna koža Na Mali sceni bo režiserka Ivana Djilas postavila prvo slovensko uprizoritev feminističnega dela Pomarančna koža srbske dramatičarke Maje Pelević. Fragmentarni zapis brez ustaljene dramske forme je nastal na podlagi nesmiselne reklame za anticelulitna sredstva. Za prevod je poskrbela Teja Kleč.

Dramo Edwarda Albeeja Občutljivo ravnovesje bo v prevodu Alenke Klabus Vesel režiral Zvone Šedlbauer. Delo je polno za Albeeja značilnih surrealističnih sledi, s katerimi razširja vsebinske poudarke variacije na temo družine.

Sodobni britanski avtor Simon Stephens je napisal dramo Harper Regan, ki jo je prevedla Alja Predan, režiral bo Boris Ostan. Stephens pogosto do potankosti preuči družinsko življenje in oriše sodobni urbani svet z vsemi napakami.

Zadnja premiera na Mali sceni bo dramska psihološka kriminalka avstrijskega avtorja Karla Schönherrja iz leta 1914 Hudič babji, ki jo je prevedla Mojca Kranjc, režirala pa jo bo Mateja Koležnik.

50. obletnico kariere Radka Poliča bo zaznamoval Hamlet Poleg junijske koprodukcije Nekropola po romanu Borisa Pahorja, ki jo režira njegov soimenjak Kobal, bo v koprodukciji MGL uprizorjena tudi trpka komedija Družba na poti Toma Daltona Bidwella v prevodu Milana Štefeta. Režiral jo bo ustanovitelj komornega gledališča ŠKUC Alen Jelen. Ob 50. obletnici gledališkega ustvarjanja Radka Poliča bo Sebastijan Horvat režiral priredbo Shakespearjevega Hamleta. Predstava bo nastala v koprodukciji s ptujskim gledališčem in E.P.I. centrom.

Ne spreglejte