Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 10. 2011,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 5. 10. 2011, 11.12

8 let

"Maxi, kdo je ta gospod?"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Štirideset let stara veleblagovnica, a v čisto novi preobleki, je od včeraj naprej Maxi.

S prenovljeno, preglednejšo in odprto podobo, ki pusti dihati, so znova odprli veleblagovnico v središču mesta, Maxi. Krajšo svečano prireditev sta vodila legenda slovenskega novinarstva Mitja Meršol in televizijka Bernarda Žarn, ki sta v kratkih zgodovinskih sklopih, razdeljenih na desetletja, predstavila razvoj te prestižne veleblagovnice. Zgodovinska obdobja po so povezovale manekenke, ki so se med opisi sprehodile po modni brvi in predstavile modna oblačila s pridihom nostalgije.

Morda ni bila najbolj posrečena izbira gostov, ki so jih povabili na odprtje, saj sta si ob boku stala zdajšnji in nekdanji predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak in Zoran Janković, ki sta vsak svojo nalogo opravila profesionalno. Debeljak je v svojem samozavestnem govoru predstavil novo podobo Maxija, ki zdaj ponuja nadstropje za kozmetiko in modne dodatke, nadstropje za ženske ter najvišjega za moške. Največji aplavz je njegov govor požel ob predstavitvi nove galerije, ki ima po njegovem mnenju prečudovit razgled na parlament, in ob omembi nove pridobitve – dvigala, ki bo nakupovanje omogočil tudi invalidom. Svoj govor je sklenil s pihanjem na županovo dušo, da je to najlepša veleblagovnica v najlepšem mestu. Župan Janković je bil nekoliko krajši in med pomembnejšimi stvarmi povedal, da parkirišče na TR3 prihodnje leto zapirajo in potem bo imela galerija res lep pogled na trg brez avtomobilov. Skupaj sta svečano pritisnila na simbolični gumb, ki je v veleblagovnici prižgal vse luči.

Ljubljančani se spominjajo Maxija

Zanimiv videosklop pa je bil sestavljen iz izjav, kako se znani Ljubljančani spominjajo Maxija. "Maxi je bil v tistem času precej materializiran odlitek socializma," je svoje spomine začela Miša Molk, medtem ko je Demeter Bitenc poudaril njegovo arhitekturno vrednost: "Bil je senzacija in zanimivo je bilo, kako je rastel in kakšna je njegova arhitektura, ki se je lepo ujela v ta prostor."

Alenka Godec je bila v času nastanka veleblagovnice še otrok, zato so jo najbolj navdušile tekoče stopnice, Mojca Mavec pa se je spraševala, kdo je gospod Maxi, ki je očaral vse ženske: "Ko sem bila majhna, so vsi odrasli okoli mene govorili 'se dobimo v Maxiju', ali 'samo še v Maxija skočim' in vedno sem se spraševala, kateri 'fejst' gospod bi bil to, ki je obnorel vse ženske v naši hiši."

Ne spreglejte