Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Petek,
31. 5. 2013,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 31. 5. 2013, 11.53

8 let

Maja Štamol je iz Afrike pripeljala še eno deklico

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Modna oblikovalka Maja Štamol je posvojila dveletno deklico iz Afrike. Mala Žani je tako dobila sestrico Dilsi.

Maja Štamol je 20. maja iz Afrike pripeljala še eno punčko, dve leti staro Dilsi, ki se v prvih dneh bivanja v čisto drugačni Sloveniji počasi privaja na novo življenje. "Zelo se imamo lepo," nam je uvodoma povedala Maja Štamol. "Zanjo je življenje v Sloveniji kar šok glede na to, kako je živela prej. Tukaj je vsega preveč."

Dilsi je živela v Republiki Gvineja Bissau, kjer ni imela igrač in vsega izobilja, ki smo ga vajeni pri nas. "Zelo dobro je sprejela oblačenje glede na to, da je bila prej večinoma nagica. Tudi umivanje v kopalnici in opravljanje potreb je tukaj čisto drugače. Prej se je umivala zunaj, tudi na stranišče je šla na kahlico, ki je bila zunaj. Ko je prišla v Slovenijo, je dva dni hodila ven na stranišče, zdaj se je tega že navadila," je še povedala Maja in dodala, da je Dilsi še vedno zelo navezana na tistih nekaj oblačil, ki jih je imela doma v Afriki. "Danes je morala obleči svojo staro belo poletno oblekico, čeprav je hladno in zunaj dežuje."

Čeprav Dilsi ne zna slovensko, oni pa ne njenega jezika, so uspeli razviti način, da se razumejo. "Včasih se mi zdi, da že razume slovensko, če mi pa želi kaj povedati, zna zelo dobro pokazati."

Počasi se privajajo drug na drugega, nekaj težav ima Žani, ki se je sicer sestrice zelo veselila, vendar so včasih čustva močnejša od nje. "Žani je šolski primer sestrskega ljubosumja, zato ji moram posvetiti veliko pozornosti in paziti, da se ne bi počutila zapostavljeno. Zelo se trudimo, da bi obe dobili enako mero pozornosti. Sicer se zelo dobro razumeta, skupaj se tudi igrata. Obe sta zelo razposajeni."

Nova hrana in igrače Dilsi preizkuša nove okuse, čeprav se nanje še ni popolnoma navadila. "Najraje je meso, zelenjave sploh ne mara."

Pravo odkritje so tudi igrače. "Ko sem šla ponjo v Afriko, sem imela s seboj otroško knjigico, ki jo je na začetku zelo začudeno gledala, ampak jo je kar naprej hodila iskat. Zelo rada ima igrače, ki spuščajo zvoke, igra se tudi s perlicami in izdeluje nakit. Na splošno se mi zdi, da ima v sebi zelo izrazit ritem."

Afrika bo vedno njun drugi dom Maja Štamol in njen mož Stane Droljc sta pred letom in pol v Afriki ustanovila ustanovo za razvoj šolstva v Afriki, tudi zato, da bi Žani ostala povezana s svojimi afriškimi koreninami. V Gvineji Bissau želita spodbuditi pismenost med otroki, ki je še vedno zelo majhna.

Zakonca Štamol Droljc tako ali drugače vzdržujeta povezanost z rodnim krajem njunih hčera, skupaj se bodo v prihodnosti še vračali v Afriko, saj ne želita, da bi hčerki pozabili na svoje poreklo. V naslednjih dneh bodo v svojem domu gostili dekle iz Gvineje Bissau, ki bo prišla študirat v Slovenijo. "Končno se bom lahko učila Žanijinega jezika, dekletu pa bomo predstavili našega," nam še pove Maja Štamol, ki je za starejšo hčerko Žani na steno obesila kar dve družinski sliki – na prvi je njena slovenska družina, na drugi pa je skupaj z afriško družino.

Ne spreglejte