Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 14.39

8 let

Ljubljana kandidira za svetovno prestolnico knjige 2010

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mestna občina Ljubljana (MOL) je 27. marca oddala kandidaturo za pridobitev Unescovega naslova svetovna prestolnica knjige 2010.

Na področju knjige imamo po besedah načelnika mestnega oddelka za kulturo Uroša Grilca marsikaj, kar lahko predstavimo svetu. "Raven bralne kulture je v Sloveniji na zanimivi ravni. Imamo izredno bogato založniško produkcijo. Letno izide več kot 4500 knjižnih naslovov, od tega okoli 1000 naslovov zgolj s področja leposlovja. Imamo bogato razvito mrežo knjižnic," je na današnji novinarski konferenci pojasnil Grilc Unesco je naslov svetovna prestolnica knjige prvič podelil leta 2001 mestu Madrid. Sledili so Aleksandrija, New Delhi, Antwerpen, Montreal, Torino, Bogota in Amsterdam, za leto 2009 pa je uspešno kandidiral Bejrut. Na MOL upajo, da se bo Ljubljana pridružila tem uglednim mestom, je dejal Grilc. Program bodo spremljale različne prireditve Program mora biti usmerjen k promociji knjige in spodbujanju branja v času med dvema svetovnima dnevoma knjige in avtorskih pravic. V času med 23. aprilom 2010 in 23. aprilom 2011 bodo organizirali svetovni kongres pod naslovom Knjiga kot nosilka razvoja človeštva, literarni festival z naslovom Literature svetovnih celin, projekta Ljubljana bere ter Knjiga in mesto. Program bodo spremljale različne prireditve pod skupnim naslovom Knjiga in ustvarjalnost na področju kulture, ob tem pa bodo spodbudili izdajanje intelektualnega štirinajstdnevnika, ki bo osredotočen na področje kulture, medijev in intelektualnega življenja.

Slovenija bo v letu 2010 zaživela in dihala s knjigami

Izhodišče ljubljanskega programa je mrežna povezanost vseh, ki v Ljubljani in v Sloveniji delujejo na področju knjige, stanovskih organizacij in interesnih združenj s področja knjige, knjižnic in drugih javnih kulturnih zavodov, ki se lahko navežejo na program svetovne prestolnice knjige. V primeru uspešne kandidature bodo k sodelovanju povabili tudi druge kulturne ustanove. Po načelnikovih besedah bodo tako zagotovili, da bo Ljubljana, z njo pa Slovenija v letu 2010 zaživela in dihala s knjigami.

Kot je pojasnil Grilc, so kandidaturo podprli Slovenska nacionalna komisija za Unesco, društvi slovenskih pisateljev in književnih prevajalcev, Zbornica založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev pri GZS, Zveza splošnih knjižnic Slovenije, Društvo knjigarnarjev Slovenije, Društvo slovenskih založnikov in Društvo bralna značka Slovenije. Pripravljenost na sodelovanje pa je izrazil tudi direktorat za umetnost ministrstva za kulturo.

Vrednost projekta 2,1 milijona evrov Ko bo Unesco julija razglasil svetovno prestolnico knjige 2010, bodo začeli izdelovati konkreten program, ki bo vključeval aktivno finančno udeležbo vseh sodelujočih. Glede na predlagani program ocenjujejo, da bo celotna vrednost v letu izvedbe projekta znašala 2,1 milijona evrov. Od tega bodo 1,4 milijona evrov vložili javni partnerji, polovico MOL, polovico pa ostali.

Ne spreglejte