Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2012,
8.45

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 7. 2012, 8.45

8 let, 2 meseca

Ljubitelji fotografije, Fotopub vabi!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na račun Fotopuba, 12. festivala dokumentarne fotografije, bo Novo mesto med 23. in 28. julijem spet preplavila fotografija. Uradno odprtje bo v galeriji Simulaker, nocoj ob 19. uri.

Fotopub je festival in delavnica dokumentarne fotografije, ki predstavlja edinstven dogodek v Sloveniji, saj s svojimi nivojskimi delavnicami, od čisto začetne do profesionalne, strjenimi v teden dni, nudi udeležencem možnost za srečevanje in kreativno ustvarjanje s preko 10 vodilnimi slovenskimi in mednarodnimi profesionalnimi fotografi ter foto uredniki.

Jedro Fotopub dogajanja ostajajo fotografske delavnice, ki jih na različnih zahtevnostnih stopnjah vodijo svetovno priznani tuji in domači fotografi. Letošnjih delavnic se bo udeležilo prek 60 ljubiteljev fotografije. Poleg Anne Stevens, ki bo vodila multimedijsko delavnico, Uroša Abrama, ki bo ponovno prevzel začetno delavnico, in Ervina Hladnika Milharčiča, ki bo vodil novinarsko delavnico, je največja pozornost gotovo usmerjena k delavnici mokrega kolodija. To bo vodil Miša Keskenovič, mojster pionirskih tehnik, in njegov učenec, Borut Peterlin. Gre za prvo delavnico s to pionirsko tehnikio fotografije, ki je bila izumljena leta 1851. Napredni delavnici, ki ju bosta vodila Meta Krese in Piotr Malecki, sta bili v trenutku polni, zato so organizatorji k sodelovanju povabili novega mentorja, mladega italijanskega fotografa Alfreda D'Amata, ki je znan predvsem po osvojeni nagradi za najboljšo fotografijo Unicefa.

V četrtek, 26. 7. 2012, bo Fotopub tradicionalno podelil nagrado za najboljšo dokumentarno fotografsko zgodbo. Letos se organizatorji lahko pohvalijo s kar 32 prijavami iz 15 različnih držav. V tekmovalni izbor se je uvrstilo 11 projekcij. Javna predstavitev tekmovalnega programa za zmagovalca Četrtkove nagrade 2012 bo v četrtek, 26. julija ob 21. uri, na vrtovih Dolenjskega muzeja v Novem mestu.

Nagrajenca bo izbrala mednarodna žirija v sestavi Piotr Malecki (Poljska), Anna Stevens (Velika Britanija), Arne Hodalič (Slovenija) in Chris de Bode (Nizozemska) kot vodja žirije. Nagrado v višini 250 evrov bo podelilo podjetje www.topsolutions.si.

Fotopub bo dodatno začinil tudi pester razstavljalski program. V različnih novomeških razstaviščih bodo poleg grškega fotografa Georgiouja predstavili še islandski fotograf Ragnar Axelsson, slovenska fotografa Jaka Gasar in Matej Povšer ter nizozemski fotograf Friso Spoelstra, hkrati se bodo lahko obiskovalci festivala udeležili številnih predavanj, projekcij, filmskih večerov, vsakoletne tribune ipd.

Ne spreglejte