Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2013,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 4. 2013, 12.40

8 let

Kitch 3 v 1: nadzor, potrošništvo in razmejevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Raziskovalni umetniški tandem Kitch se v zagrebški galeriji Močvara predstavlja s tremi instalacijami, ki vsaka na svoj način problematizirajo nadzor in potrošništvo sodobni družbi.

Kitch 3 in 1 je multimedijska instalacija, v kateri se bo v zagrebški galeriji Močvara med 17. in 19. aprilom s tremi instalacijami predstavil ljubljanski inštitut za umetniško produkcijo in raziskovanje Kitch. Skoti multimedijsko postavitev projektov Made in China, You Are the Third in the Queue in The Number is Not Available at the Moment, ki obravnavajo problem nadzora in konzumerizma v sodobnosti, bosta kitchevca Lana Zdravković in Nenad Jelesijević skozi predstavitev in javni pogovor predstavila svoj pogled na vlogo zvoka v ustvarjanju kritičnih potencialov umetniških intervencij.

Made in China (Berlin–Ljubljana, 2011) Multimedijsko instalacijo, ki je del projekta Living on a Border in tematizira fizične in virtualne meje sodobnosti, oblikujejo tri videoprojekcije in zvočne intervencije. Instalacija se posveča različnim razmejitvam, od digitalnih do fizičnih, od družbenih do simbolnih. V razmislek je tako zajeta vloga Facebooka, pojmovanje vizumov, mejnega in varnostnega nadzora, naprave GPS in kreditnih kartic, ki v imenu ustvarjanja ekonomske dobrobiti ustvarjajo umetne razlike med posamezniki, in to vse pod krinko neomejene svobode in gotovosti. V videu je mogoče slediti reakcijam naključnih Berlinčanov in turistov, na katere so naslovili vprašanje: Ste slišali, da bodo spet zgradili zid?

V ukvarjanju z vseprisotno segregacijo, v procesih razmejevanja in nadzora ima svojo vlogo tudi zvok.

You are the Third in the Queue Prostorsko-specifična postavitev v javnem prostoru je nastala leta 2010 v središču Ljubljane. Cilj dela je kritični razmislek o sodobni potrošniški družbi, ki v prepletu videa in zvoka poteka tako na vizualni kot zvočni ravni. Intervencija izpostavlja vprašanja privatizacije in skupnostnega, tematizira prostor ter vzpostavlja kraj, kjer je zvok mogoče tudi slišati, pa čeprav sprva skozi oglušujoče piske konzumerizma.

The Number is not Available at the Moment Multimedijska instalacija prav tako problematizira sodobno družbo skozi njeno potrošniško perspektivo in vseprisotne oblike nadzora. Snemanje v prodajalnah, institucijah, na ulicah in v javnem prevozu, spremljanje nakupovalnih navad, gest in komunikacije posameznika so le nekateri izmed elementov nadzornih mehanizmov, ki spremljajo posameznika. Instalacija tandema Kitch takšno stanje prikazuje skozi video in zvočne posnetke nasilja neoliberalizma, med drugim ovitega v zvoke blagajne in bankomata.

Ne spreglejte