SiolNET. Trendi Svet znanih
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kim Kardashian obtožena, da je kupila ukraden starorimski kip

0,52

termometer

Kim Kardashian
Foto: Guliverimage

Resničnostna zvezdnica se je znašla sredi nenavadnega mednarodnega incidenta: za starorimski kip, ki ga je kupila leta 2016, se je izkazalo, da je bil nezakonito odpeljan iz Italije. Zdaj ji ga želijo ameriške oblasti zaseči.

Ameriške oblasti so izdale zahtevo za zaseg starorimskega kipa, ki ga je mejna kontrola leta 2016 zadržala ob prihodu v pristanišče v Los Angelesu. Kip, ki izvira iz obdobja med prvim in drugim stoletjem, naj bi bil po trditvah italijanskih oblasti nezakonito odpeljan iz Italije, najbolj nenavadna podrobnost te zgodbe je oseba, ki ga je kupila in h kateri je bil namenjen - po poročanju ameriških medijev je bila to Kim Kardashian, podjetnica in zvezdnica resničnostnih šovov.

Sodeč po dokumentih, ki so jih ob zahtevi za zaseg kipa vložili na sodišče, je ta artefakt (njegovo uradno ime je "Fragment Mironove samianske Atene") Kardashianovi prodal belgijski trgovec z umetninami Axel Vervoordt. Ta je sicer s Kardashianovo in njenim kmalu nekdanjim možem Kanyejem Westom sodeloval tudi pri notranji opremi njunega doma.

Sporni kip, ki naj bi ga kupila Kim Kardashian. Sporni kip, ki naj bi ga kupila Kim Kardashian. Foto: Department of Justice (ameriško pravosodno ministrstvo)

Strokovnjak: Kip je bil ukraden in nezakonito odpeljan iz Italije

Kot omenjeno, je kip v ZDA prispel leta 2016, v Los Angelesu pa so ga zadržali cariniki, ker uvoznik ni predložil ustreznih dokumentov o izvoru umetnine. Nato so stopili v stik z italijanskim kulturnim ministrstvom, ki je leta 2018 v ZDA poslalo strokovnjaka, da bi kip pregledal. Ta je ugotovil, da gre za starorimski kip, ki je bil "ukraden, pretihotapljen in nezakonito odpeljan iz Italije," italijanske oblasti pa so zahtevale, da jim ga vrnejo.

Potem ko je v javnost prišla informacija, da naj bi ta ukradeni in nezakonito uvoženi kip kupila Kim Kardashian, so se oglasili tudi njeni predstavniki. "Tega kosa ni kupila ona in zdaj prvič sliši za njegov obstoj," so zatrdili za CNN, "morda je nekdo ob nakupu uporabil njeno ime."

Oglejte si še:

Kim Kardashian Trendi Kim Kardashian v ekskluzivnem klubu: postala je milijarderka Kim Kardashian, Kanye West Trendi Zdaj je uradno: Kim Kardashian in Kanye West se ločujeta

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin