Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2012,
21.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2012, 21.40

7 let, 12 mesecev

Idriji izročili listino o vpisu na Unescov seznam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pol leta za tem, ko so v Sankt Peterburgu odločili, da se dediščina rudarjenja v Idriji in Almadenu vpiše na Seznam svetovne dediščine Unesca, so danes obema mestoma listini tudi izročili.

Ker je nominacijo za vpis vložila Idrija, ji je tudi pripadlo gostiteljstvo tega dogodka. Idrijski župan Bojan Sever in župan mesta Almaden Carlos Jesus Rivas Sanchez sta listino prejela iz rok visoke predstavnice centra za svetovno dediščino iz Pariza Petye Totchareve, ki pokriva geografsko območje Evrope. Dogodka so se udeležili tudi španska veleposlanica Anunciada Fernandez de Cordova, minister za šolstvo, znanost, kulturo in šport Žiga Turk ter predstavniki javnega življenja na Idrijskem.

Vpis rudarske dediščine Idrije in Almadena na seznam svetovne dediščine Unesca je eden od najpomembnejših mejnikov idrijske sedanjosti in prihodnosti, saj ji je svet priznal njeno univerzalno vrednost, celovitost in avtentičnost in ji dal pomembno mesto med najpomembnejšimi pomniki kulturne dediščine vsega človeštva, so prepričani v Idriji.

"To je priznanje generacijam idrijskih rudarjev, ki so to dediščino ustvarjali skozi pet stoletij, tistim, ki so prepoznali njeno vrednost in jo ohranili, ter idrijskim in slovenskim (in španskim) strokovnjakom, ki so jo znali v okviru dosjeja tehtno argumentirati, da je doživela vpis na Unescov seznam. Hkrati pa je tudi obveza zdajšnjim in bodočim rodovom, da z dediščino skrbno upravljajo tudi v prihodnje in da jo ponosno pokažejo domovini in svetu," je na današnji slovesnosti poudaril Sever.

Predstavnica Unesca Petya Totcharova je ob izročitvi listin poudarila pomen sodelovanja dveh mest s tako bogato in ohranjeno dediščino rudarjenja. Sodelovanje, ki presega državne meje, je vrednota, ki povezuje tudi prebivalce obeh mest dveh držav.

Vpis Idrije na Unescov seznam pomemben tako za državo kot za Idrijo Minister Turk pa je v nagovoru poudaril, da je vpis Idrije na Unescov seznam pomemben tako za državo kot za Idrijo, za ohranjanje kulturne dediščine rudarjenja tudi po zaprtju rudnika. "Za državo je pomembno, da ima svojo dediščino tudi na teh svetovnih seznamih, saj ji to daje čisto drugačen položaj na svetovnih turističnih zemljevidih. Znak Unesca le veliko pomeni in zdi se mi, da bo to tudi za Idrijo postal velik in pomemben magnet," je dejal minister.

Pred današnjo slovesnostjo se je oglasil pobudnik vpisa Idrije na Unescov seznam kulturne dediščine in državnozborski poslanec Samo Bevk. Pozval je vlado ter ministra Turka in Radovana Žerjava, da omogočijo Centru za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, da kar najhitreje začne delo.

Sicer lahko pod vprašaj postavimo vpis na Unescov seznam in tudi varnost mesta Idrije ter vzpostavitev svetovnega raziskovalnega centra za živo srebro v okviru programa Združenih narodov za okolje, še meni Bevk.

Opozoril je, da se je vlada v nominaciji za kandidaturo zavezala, da bo vzpostavila delovanje Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. Njegov glavni namen je zagotavljanje celovitega in trajnostnega upravljanja ter ohranjanja kulturne dediščine in naravnih vrednot, povezanih z idrijskim rudiščem in Idrijo. Poleg skrbi, povezanih s temi obveznostmi, bo po redni likvidaciji podjetja Rudnik živega srebra Idrija moral center skrbeti tudi za izvajanje programa vzdrževanja nezalitega dela rudniške jame, monitoringa in rudarske škode, je pojasnil Bevk.

Ne spreglejte