SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grčija vrnila ukradene antične kipe Albaniji

4

termometer

Grčija je v četrtek albanskim oblastem vročila dva ukradena antična kipa in pri tem izrazila upanje, da bo gesta povečala mednarodno sodelovanje pri vračanju zaplenjenih antikvitet.

Marmorna kipa, gre za kipa mitoloških bogov Artemide in Apolona v naravni velikosti, sta bila ukradena v zgodnjih devetdesetih letih iz arheološkega območja Butrint na jugu Albanije. Ocenjujejo, da sta stara 2200 in 1800 let. Grške oblasti so ju zasegle iz zasebne zbirke leta 1997. Minister za kulturo Michalis Liapis je na slovesnosti ob predaji dejal, da grško sodelovanje z Albanijo kaže na to, da so Atene zavezane k zatiranju kraje starodavnih umetnin. "Želimo sporočiti, da smo odločeni, da zavarujemo kulturno dediščino," je dejal Liapis.

"Uradniki pokazali profesionalizem"

Njegov albanski kolega Ylli Pango pa je dejal, da so "uradniki na obeh straneh pokazali pravi profesionalizem". "Grki, morda bolj kot drugi, razumejo pomembnost te geste," je dejal.

Grčija je v zadnjih letih sprožila kampanjo za vrnitev antičnih artefaktov iz muzejev in zasebnih zbirk iz tujine, tako za legalno kot nelegalno pridobljene predmete. Kampanja je del prizadevanj, da bi iz Britanskega muzeja v Londonu dobili nazaj partenonske skulpture - Elginove marmore. Grčija trdi, da so sestavni del templja v Akropoli. Marmore je v zgodnjem 19. stoletju premestil lord Elgin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin