Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
12.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 12.34

8 let

Grad Snežnik dobiva prenovljeno podobo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kompleks gradu Snežnik je ena najkvalitetnejših zasnov z oblikovnimi prvinami krajinskega sloga, ki se je ob starejših gradovih konec 18. in v 19. stoletju uveljavil tudi na Slovenskem.

Glavni oblikovalski element parka so številni drevoredi ob premišljeno speljanih sprehajalnih in jezdnih poteh, ki celoten prostor povezujejo z zaledjem strnjenih gozdov. Pri tem so subtilno nanizana posamezna parkovna prizorišča: jase in vodne ploskve, kot nosilke svetlobe v kontrastu z volumni dreves, gajev in gozda. Med drevoredi divjega kostanja, hrastov in lip izstopa štiri vrstni lipov drevored, ki se zaključi z gabrovim rondojem, je v predstavitvenem gradivu zapisala krajinska arhitekta Petra Jernejec Babič z ljubljanske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Vegetacija v precej slabem stanju

Vegetacija je zaradi starosti, nezadovoljivega vzdrževanja in mestoma neprimerne rabe v precej slabem stanju. Da bi ponovno prišla do izraza kompozicija zasnove z vsemi naravnimi sestavinami ter posamezne strukturne poteze, bo potrebna obsežna sanacija. Ministrstvo je za pomoč pri pripravi konservatorskih smernic ter potrebnih analiz, ki vključujejo tudi metode sodobne arboristike, k delu poleg spomeniškovarstvene službe pritegnilo tudi javni zavod Arboretum Volčji Potok.

Tako je že lani Arboretumu pripravil prvi del katastra - popis drevnine, opise in predlog ukrepanja ter izvedel najnujnejša sanacijska dela v tistem delu parka, kjer je bila najbolj ogrožena varnost obiskovalcev. Z obnovo so delavci Arboretuma nadaljevali avgusta letos, potekala bo še prihodnje leto.

Dela na 18 hektarjih površine Dela obsegajo posege v okolici gradu ter pristav in vključujejo 18 hektarjev površine parka. Čiščenje samoniklega grmovja in samosevnega drevja je predvideno na 3,6 hektarja površin, pri čemer bodo največji in hkrati najbolj opazni posegi v lipovem in hrastovem drevoredu ter lipovem, hrastovem in brezovem gaju.

V nego vključenih 1515 metrov drevoreda Hrastov in brezov gaj se vzpostavljata na novo, kar pomeni, da bo večina obstoječega drevja odstranjena in nadomeščena z novim. Dolžina v nego vključenih drevoredov je 1515 metra, arboristične nege bodo deležna 403 drevesa, 328 jih bo na novo posajenih.

Prenovljena podoba gradu Snežnik in pristav je rezultat večletnih projektov na področju financiranja obnove kulturnih spomenikov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za kulturo. Država je javno sofinanciranje obnove kulturnega spomenika državnega pomena zagotovila s pomočjo javnih sredstev iz državnega proračuna ter s sredstvi iz evropskih strukturnih skladov. Za strokovni vidik obnove je bil pristojen ZVKDS. S celovito prenovo gradu in pristav so bili prezentirani pomembni in redki arhitekturni deli ter oprema, je zapisano v gradivu.

Ne spreglejte