Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
11. 7. 2013,
14.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 11. 7. 2013, 14.57

8 let

Fantom identitete, umetniško usposabljanje za manjšine

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tandem Kitch v sodelovanju z različnimi umetniki mentorji napoveduje multimedijski praktikum za opolnomočenje manjšin.

Interdisciplinarno usposabljanje v umetniški produkciji s ciljem dviga zaposlitve za ranljive družbene skupine in njihovo socialno vključenost, ki je namenjeno predvsem (ne pa izključno) pripadnikom narodnih skupnosti nekdanje Jugoslavije ter pripadnikom arabske in afriške skupnosti, so osrednje poteze multimedijskega praktikuma za opolnomočenje manjšin, ki ga umetniško in organizacijsko vodi tandem Kitch.

Koncept sta Lana Zdravković in Nenad Jelesijević, kitchevca, zasnovala skupaj z režiserjem in umetniškem vodjem Vie Negative Bojanom Jablanovcem. Izhajajoč iz razmišljanja o poteh ustvarjanja identitete v kontekstih sodobnih nacionalnih državah, kreativne obravnave lastnih predsodkov v smeri njihove dekonstrukcije in razgradnje drugosti.

Konstrukcijo identitet, razmerje opredeljevanja sebe v odnosu do drugega in obratno ter ravni oblikovanja skupine "mi" in "oni" se bodo v okviru projekta lotevali multimedijsko, temelječ na osebni problematiki in zgodbah, ki jih bodo med procesom ustvarjanja obdelali z različnimi umetniški postopki. Ena od osnovnih metod bo razpravljalni proces, ki bo potekal v različnih delavnicah.

Jaz-zgodbe Prva faza usposabljanja, naslovljena Fantom identitete: Jaz-zgodba, ki bo potekala od septembra do decembra, bo zasnovana skozi skupinsko delo. V laboratoriju bodo iskali osebne zgodbe, ki bodo nadaljnji predmet umetniške produkcije. Osebna konceptualna izhodišča bodo oblikovali skozi elemente scenske umetnosti, kot na primer gib, performans, odrski nastop …

Bojan Jablanovec, mentor prvega dela usposabljanja, je na novinarski konferenci poudaril, da bo temeljno vprašanje enako, kot si ga sicer zastavlja med svojim ustvarjalnim procesom, in sicer: kako in zakaj uprizarjati. Kako in zakaj početi umetnost, ki jo sam razume kot medij komunikacije, s katerim lahko odpremo vzvode v metalne prostore in to počnemo z zgodbami, pravi režiser. Ter dodaja, da vsak človek s sabo nosi neko zgodbo.

V kontekstu tematike manjšin Jablanovec pravi, da gre za začrtano zgodbo. Zgodbo o drugačnosti, ki pa je hkrati zelo splošen pojem, njene ravni pa so zelo različne. Tako kot je tudi umetnost medij drugačnosti, in zato se kot umetnik počuti poklicanega, celo dolžnega, da odpira različne poglede.

Skozi neprestano komunikacijo, diskusijo, pa bodo udeleženci laboratorija scenskih umetnosti nase gledali skozi določeno umetniško prakso, odkrivali svoje zgodbe in te pretresali v različne umetniške formate.

Fantomu identitete bo sledila druga faza, poimenovana Istost v drugosti, v okviru katere bo delo potekalo individualno in bolj specializirano. Udeleženci se bodo namreč razdelili po področjih. Pod mentorstvom konceptualnega umetnika, performerja in producenta Janeza Janše bo potekala delavnica snemanj in montaže videa ter filma, scenaristiki se bodo posvetili pod strokovnim usmerjanjem dramatičarke Simone Semenič. Učili se bodo tudi multimedijske tehnike. Z organizacijo kulturnih dogodkov, od raznosmernega komuniciranja, pridobivanja sredstev do prodaje, jih bo seznanjala Alma R. Selimović.

Koncept manjšin je konservativen Prijave po navadni in elektronski pošti tandem Kitch zbira do 15. avgusta. Lana Zdravković je na novinarski predstavitvi še poudarila, da je cilj projekta usposobiti ljudi, da se bodo po njegovem koncu lahko suvereno vključili v profesionalno produkcijo.

Kitchovka pa še dodala, da pri procesih dekonstrukcije identitete ne gre za njeno zanikanje, temveč poudarek, da je ne postavljajo kot mesto razlike, torej v vrednostnem smislu "boljše" in "slabše", temveč skozi princip egalitarnost, soobstoj in upoštevanje heterogenosti. Kot tudi poudarjajo, da je koncept manjšine konservativen, kljub temu da ima legalen status, ki pa ustvarja hierarhijo med ljudmi. To, kar je legalno, pa ni nujno tudi pravično, kar je še eno od izhodišč za širše razmišljanje o družbeni resničnosti.

Ne spreglejte