SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropske države lažje do vračila nacionalnega bogastva

1

termometer

 | Foto:
Evropska komisija je sprejela nov ukrep, ki bo državam članicam omogočil, da bodo lažje zahtevale vračilo nacionalnega bogastva, protipravno odstranjenega z njihovih ozemelj.

Med drugim bodo spremembe zagotovile, da bo vrnjenih več predmetov kulturne dediščine, podaljšal pa se bo tudi rok za zahteve po vračilu, so sporočili iz Bruslja.

Po novem bodo morali vsi imetniki predmetov, za katere se zahteva vračilo, dokazati, da jih niso zavestno pridobili nezakonito, izboljšala pa se bo tudi izmenjava podatkov med nacionalnimi organi o premikih kulturno pomembnih predmetov. Zakon zajema nacionalno bogastvo, protipravno odstranjeno po letu 1993 Predlagane spremembe bi veljale za predmete kulturne dediščine, opredeljene kot nacionalno bogastvo, ki so bili protipravno odstranjeni po letu 1993, zdaj pa se nahajajo na ozemlju druge države članice, piše v sporočilu za javnost.

Nezakonita trgovina s predmeti kulturne dediščine zajema več dejavnosti, od nezakonite odstranitve kulturnih dobrin brez obveznega dovoljenja do trgovanja z ukradenim blagom. Pogosto je v ozadju organiziran kriminal, zlasti na notranjem trgu brez meja ter z bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. Izgubljena kulturna dediščina – izgubljena zgodovina in identiteta Izguba predmetov kulturne dediščine, ki so opredeljeni kot nacionalno bogastvo z umetniško, zgodovinsko ali arheološko vrednostjo, je posebej huda oblika nezakonite trgovine s kulturnimi dobrinami. Državljane oropa njihove zgodovine in identitete ter ogroža ohranjanje kulturne dediščine držav članic, opozarjajo v Bruslju.

O predlogu za posodobitev direktive bodo razpravljali v Evropskem parlamentu in Evropskem svetu. Ko bo direktiva sprejeta, bodo imele države članice leto dni časa, da izpolnijo njene določbe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin