Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2008,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 4. 1. 2008, 9.25

8 let

Elvisov muzej na Dunaju: "Vse razen kiča"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Dunaju bodo 7. januarja odprli muzej Elvisa Presleyja. Njegov namen je s številnimi izvirnimi eksponati iz Elvisovega časa približati tega legendarnega glasbenika predvsem otrokom in mladini.

Pobudnik Wolf Memphis želi v muzeju, v katerem sta postavljena tudi klub za glasbo v živo in prodajalna spominkov, širiti "pravo življensko zgodbo" Elvisa Presleyja. Med več kot 200 razstavljenimi predmeti so originalni predmeti iz življenja tega glasbenika, med njimi kitara, na katero je igral, avtogrami in mikrofon z nastopa v Las Vegasu leta 1969, številne kitare in drugi predmeti iz njegovega življenjskega okolja, kakor tudi vstopnice za koncerte in fotografije. V muzeju bo razstavljena tudi njegova prva plošča.

V muzeju mogoče kupiti "elvisovsko" oblačilo

Obiskovalci bodo lahko v prodajalni spominkov lahko kupili tipično "elvisovsko" oblačilo, pa tudi redke posnetke njegovih pesmi. Wolf Memphis, tudi sam glasbenik in član skupine Little Memphis, se je nad Elvisom navdušil sredi 70-ih let prejšnjega stoletja in odtlej zbira predmete, povezane s tem glasbenim zvezdnikom.

"Elvis je tudi danes zgled mnogim zabavljačem", on je "iznašel vse, začenši z unplugged koncerti", trdi pobudnik muzeja. Po njegovih besedah je Elvis "najpomembnejši zabavljač".

Elvis postal žrtev marketinga Vendar pa Memphis s svojim muzejem ne želi podpirati evforije okoli Elvisa niti kič. Njegov namen je pristopati s kritičnim marketinškim duhom in različnimi fazami Elvisove kariere. "Elvis se je sam uničil" in je kot "ljubimec vseh" postal žrtev marketinga, čeprav je sam imel drugačne umetniške ambicije, trdi Memphis.

Pobudnik muzeja je zato že vnaprej zagotovil, česa njegov muzej gotovo ne bo podpiral: "Elvisove imitatorje. To se ne sme," je odločen Wolf Memphis.

Ne spreglejte