Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 2. 2013,
10.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zürich

Sobota, 16. 2. 2013, 10.36

8 let

Edward Clug v Zürichu ob ameriški koreografski legendi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V operni hiši v Zürichu bodo na baletnem večeru moči združili William Forsythe, Edward Clug, Paul Lightfoot in Sol Leon.

Od naštetih bo samo Clug občinstvu predstavil povsem novo delo Hill Harper's Dream, toda še bolj odmevno je, da se bo na odru predstavil ob ameriški koreografski legendi Williami Forsythu.

Clug, sicer umetniški direktor mariborskega baleta, je na mednarodno plesno sceno začel prodirati že pred desetletjem, še posebej odmevna pa je bila predstava Radio and Juliet, s katero je gostoval domala po vseh pomembnejših evropskih državah. Uspešen je bil tudi z delom Pret-a-porter, ki je nastalo v sodelovanju s skladateljem Milkom Lazarjem.

Glasbena zasedba za najnovejši projekt je nekoliko drugačna, kot je je bilo občinstvo pri njem do zdaj vajeno, saj je napisana za dve harfi. Devet plesalcev bo projekt Hill Harper's Dream predstavilo ob scenografiji Marka Japlja in v kostumih Lea Kulaša.

Po Clugovih besedah naslov, ki ga je izbral za to delo, sugestivno in duhovito združi vizualno in zvokovno podobo predstave. Hill Harper's Dream se ne dogaja visoko v gorah in ne na ravnem polju, ampak nekje vmes, na 212 centimetrov visokem hribu, je pojasnil koreograf.

Pred premiero je, kot poroča današnje Delo, Clug dejal, da gre za zanimiv projekt, še zlasti ker je prvič srečal legendarnega Forsytha. Slavni ameriški plesalec in koreograf, ki je večino življenja preživel v Frankfurtu, je bil Clugov vzornik, saj ni nakazal samo novih smeri sodobnega plesa, temveč ga je v zadnjih dveh desetletjih povezal z drugimi umetniškimi zvrstmi, predvsem z vizualno umetnostjo, instalacijami in filmom.

Premieri danes, 16. februarja, bo, kot piše na spletni strani opere, do začetka junija v letošnji sezoni sledilo še enajst ponovitev.

Ne spreglejte