Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2011,
16.05

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 7. 2011, 16.05

8 let, 2 meseca

Dvajsetletna pripoved z lipicanci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Viteški dvorani Križank so odprli fotografsko razstavo, naslovljeno Slovenia in Us. Fotografije lipicancev je pripravila Alenka Slavinec.

Fotografska razstava je bila prvič predstavljena v Washingtonu. Po uspešnem gostovanju po ZDA se sedaj predstavlja tudi slovenskemu občinstvu. "Konji imajo vse, kar imajo tudi Slovenci" Po razmisleku, kaj bi najbolje predstavilo Slovenijo v tujini, točneje v ZDA, kamor so povabili Alenko Slavinec, se je ta odločila, da predstavi Slovenijo v fotografiji z živo dediščino. V Lipici je preživela deset kreativnih in delovnih dni z lipicanci. "Konji imajo vse, kar imajo tudi Slovenci."

Fotografije uokvirja lipov les Pri projektu sodeluje tudi Srečko Vovk z oblikovanjem okvirjev. Avtorica svoje fotografije namreč okvirja v lipov les, kar razlaga še s samim simbolom slovenstva – lipovim listom. Okvir tako s svojo stilno zgodbo dopolnjuje identiteto in vsebino njenih fotografij.

20 let države, 20 fotografij Fotografska razstava v sklopu dogajanja Festivala Ljubljana obeležuje 20 let samostojne Slovenije. Alenka Slavinec je dve desetletji opisala z dvajsetimi barvnimi fotografijami, v katerih je upodobila kraškega konja.

Lipicanci kot del nacionalne kulturne dediščine pripovedujejo zgodbo našega odraščanja. Zgodba oziroma vsebina je nazorno obrazložena tudi v podpisih fotografij, med katerimi je avtorica izpostavila glavne politične dogodke, ki so zaznamovali posamično leto v 20 letih samostojne Slovenije.

Konji imajo v fotografijah z avtorico stik, gledajo objektiv in sledijo Alenki, medtem ko se sprehaja za njimi po njihovem terenu. Avtorica se je tako prepustila samemu ustvarjanju v okolju, v katerem se pasejo lipicanci. Več dni je fotografirala po pašnikih in v hlevih. Vsebine ni prilagajala formi, šele na koncu je posneta dela izbrala, jih koncipirala z naslovi in izdala v publikaciji z naslovom razstave.

Živi spomenik v fotografskem opomniku Fotografije so lirične, pripovedne, romantične, izrazne in dramatične. Lipicanci v idiličnem kraškem prostoru živijo svojo zgodbo že stoletja, prav tako kot tudi Slovenci. Avtorica je konje ujela v svojem vsakdanjem miljeju in kompozicijsko ustvarila del njihovega naravnega vsakdana.

Fotografije Alenke Slavinec delujejo čisto prav zaradi beline konj in neokrnjene krajne kraškega terena. Sam naslov razstave avtorica definira z več pomeni, med njimi Ljubezen v nas, ljubezen v Ameriki, Slovenija v nas in Slovenija v Ameriki.

Ne spreglejte