Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2011,
16.05

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 7. 2011, 16.05

8 let, 3 mesece

Dvajsetletna pripoved z lipicanci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Viteški dvorani Križank so odprli fotografsko razstavo, naslovljeno Slovenia in Us. Fotografije lipicancev je pripravila Alenka Slavinec.

Fotografska razstava je bila prvič predstavljena v Washingtonu. Po uspešnem gostovanju po ZDA se sedaj predstavlja tudi slovenskemu občinstvu. "Konji imajo vse, kar imajo tudi Slovenci" Po razmisleku, kaj bi najbolje predstavilo Slovenijo v tujini, točneje v ZDA, kamor so povabili Alenko Slavinec, se je ta odločila, da predstavi Slovenijo v fotografiji z živo dediščino. V Lipici je preživela deset kreativnih in delovnih dni z lipicanci. "Konji imajo vse, kar imajo tudi Slovenci."

Fotografije uokvirja lipov les Pri projektu sodeluje tudi Srečko Vovk z oblikovanjem okvirjev. Avtorica svoje fotografije namreč okvirja v lipov les, kar razlaga še s samim simbolom slovenstva – lipovim listom. Okvir tako s svojo stilno zgodbo dopolnjuje identiteto in vsebino njenih fotografij.

20 let države, 20 fotografij Fotografska razstava v sklopu dogajanja Festivala Ljubljana obeležuje 20 let samostojne Slovenije. Alenka Slavinec je dve desetletji opisala z dvajsetimi barvnimi fotografijami, v katerih je upodobila kraškega konja.

Lipicanci kot del nacionalne kulturne dediščine pripovedujejo zgodbo našega odraščanja. Zgodba oziroma vsebina je nazorno obrazložena tudi v podpisih fotografij, med katerimi je avtorica izpostavila glavne politične dogodke, ki so zaznamovali posamično leto v 20 letih samostojne Slovenije.

Konji imajo v fotografijah z avtorico stik, gledajo objektiv in sledijo Alenki, medtem ko se sprehaja za njimi po njihovem terenu. Avtorica se je tako prepustila samemu ustvarjanju v okolju, v katerem se pasejo lipicanci. Več dni je fotografirala po pašnikih in v hlevih. Vsebine ni prilagajala formi, šele na koncu je posneta dela izbrala, jih koncipirala z naslovi in izdala v publikaciji z naslovom razstave.

Živi spomenik v fotografskem opomniku Fotografije so lirične, pripovedne, romantične, izrazne in dramatične. Lipicanci v idiličnem kraškem prostoru živijo svojo zgodbo že stoletja, prav tako kot tudi Slovenci. Avtorica je konje ujela v svojem vsakdanjem miljeju in kompozicijsko ustvarila del njihovega naravnega vsakdana.

Fotografije Alenke Slavinec delujejo čisto prav zaradi beline konj in neokrnjene krajne kraškega terena. Sam naslov razstave avtorica definira z več pomeni, med njimi Ljubezen v nas, ljubezen v Ameriki, Slovenija v nas in Slovenija v Ameriki.

Ne spreglejte