Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 6. 2010,
10.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 13. 6. 2010, 10.43

8 let

Društvo Duh časa: V Sloveniji je idealno okolje za rojstvo nove civilizacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Društvo za trajnostni razvoj Duh časa vidi v Sloveniji idealno okolje za rojstvo nove civilizacije, temelječe na skrbi za človeka in vračanju okolja naravi.

"Slovenski narod je pripravljen na spremembe, tako umske kot praktične," je prepričan Damjan Kovačević iz omenjenega društva, ki se naslanja na filozofijo Jacquesa Fresca in Roxanne Meadows.

"Skrajni čas, da ustvarimo boljši svet" Kot je na nedavni predstavitvi Frescovega projekta Venus v Mariboru povedal Matjaž Ugovšek iz društva Duh časa, živimo v svetu, ki je poln težav, in skrajni čas je, da jih začnemo reševati ter ustvarimo boljši svet za naše otroke. Ker tega tisti, ki so za to poklicani, ne delajo, je po njegovem mnenju nujno, da se aktivirajo ljudje sami. "Imamo možnost ustvariti obilje za vse in odpraviti razlike, treba je le spremeniti razmišljanje," je prepričan Ugovšek.

"Odziv je fenomenalen" Osveščanje javnosti o možnostih za izboljšanje sveta je tudi glavni namen društva Duh časa, ki je del globalnega gibanja Zeitgeist. Društvo je nastalo šele januarja letos, gibanje pa je staro dve leti. Kljub temu opažajo veliko zanimanje javnosti za njihove ideje. "Odziv je fenomenalen, še posebej po prihodu Fresca v Ljubljano. To je odraz krize, v kateri se nahajamo," je pojasnil Damjan Kovačević. Po njegovih besedah so Slovenci glede na število prebivalstva v samem vrhu podpornikov omenjenega gibanja, podpis podpore Zeitgeistu na spletu je dalo okoli 2500 Slovencev.

"Slovenija je idealen kraj za uresničitev Frescove vizije" Slovenija ima po besedah Kovačevića tudi sicer velik potencial na tem področju, saj "nas je samo dva milijona in smo željni sprememb". "Slovenijo vidimo kot okolje, kjer bi se ta miselnost lahko pričela razvijati in se nato razširila še na druge države," je pojasnil.

Tudi Ugovšek je prepričan, da je Slovenija idealen kraj za uresničitev Frescove vizije, saj je majhna država z dovolj viri, da je lahko samozadostna. Po njegovih ocenah bi bilo mogoče sistem, kot si ga je zamislil Fresco, vzpostaviti že v desetih letih, vendar pa prehod nikakor ne bi bil lahek, zato bi ga bilo potrebno izvajati postopoma.

"Želimo si, da bi seznanili kritično maso ljudi" "Želimo si, da bi z našim razmišljanjem seznanili kritično maso ljudi, ne da bi jih spreobrnili, ampak da bi si ti lahko ustvarili svoje mnenje. Ko bodo ljudje doumeli, da ni nobeno človekovo vedenje prirojeno, bodo videli, da se marsikatera stvar lahko spremeni," pravi Kovačević. Eden prvih projektov društva Duh časa bo tako seznanjanje osnovnošolcev z njihovimi idejami, saj menijo, da so otroci še najbolj dovzetni za novo razmišljanje.

Projekt Venus - nova usmeritev za človeštvo Jacques Fresco in Roxanne Meadows, ki sta se v sklopu svetovne turneje pred dnevi ustavila v Sloveniji, sta v Cankarjevem domu v Ljubljani predstavila projekt Venus, ki naj bi predstavljal novo usmeritev za človeštvo. Gre za celovito preoblikovanje družbe in kulture v sistem, v katerem bodo ljudje, tehnologija in narava sposobni sobivati v trajnostnem dinamičnem ravnovesju. Osnovna predpostavka projekta je ekonomija, osnovana na virih, ki bi bili skupna lastnina, in brez monetarnega sistema.

Fresco in Meadowsova sta v mestu Venus na Floridi postavila raziskovalni center na površini devetih hektarjev, v katerem ustvarjata mesto prihodnosti. Pri tem ne gre le za arhitekturne in tehnološke elemente, ampak avtorja vidita svoje mesto tudi kot orodje za širjenje humanističnih vrednot.

Fresco: Današnje težave povzroča t. i. slaba znanost Po mnenju Fresca okolje oblikuje naše vrednote, današnje težave pa povzroča t. i. slaba znanost, ki se uporablja za osebne koristi in bogatenje posameznikov, namesto za izboljšanje človeštva. Z inteligentno in humano uporabo znanosti in tehnologije bi lahko vsak posameznik užival visok standard bivanja z vsemi dobrinami, ki jih lahko uspešna civilizacija pridobi, je prepričan.

Venus je po besedah Ugovška projekt, ki išče rešitev v sami korenini problema in išče načine, kako premostiti razlike med narodi in jih združiti v celoto. "Fresco ima rešitev na papirju, na nas pa je, da jo uresničimo," je dejal.

Ne spreglejte