Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 14.09

8 let

Civilna iniciativa meni, da so arheološka izkopavanja na tržnici nepotrebna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V civilni iniciativi Tržnice ne damo menijo, da so arheološka izkopavanja, ki so jih arheologi začeli na območju Ljubljanske tržnice - Vodnikovem trgu, nepotrebna.

Kot so zapisali, so bile na tem prostoru do sedaj raziskave narejene v zadostni meri, dodatne pa niso potrebne, saj stroka ve, kaj se skriva pod tlakom tržnice. O tem obstajajo zapisi, ki jih hranijo v arhivu frančiškanskega samostana in dosedanja izkopavanja so potrdila, kar je v njih. Strokovne službe, predvsem pa Zavod za varstvo kulturne dediščine RS, bi morale označiti ta prostor kot prvovrsten, ki se mora ohraniti, za kar se zavzema tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti, in sicer, da se varuje te vrednosti in se v prostor ne posega.

Kurilićeva: Način ohranitve naj se prepusti boljšim časom "Način ohranitve naj se prepusti boljšim časom, ko bo na razpolago dovolj denarja za strokovno ohranitev in situ. Znano nam je, da so depoji za hrambo arheoloških ostalin polni in se te hranijo v zabojih, nam - naslednikom - pa so vidne zgolj kot slikovno gradivo," je v imenu civilne iniciative Tržnice ne damo zapisala Marinka Kurilić.

Ministrstvo naj bi delovalo le kot podaljšana roka zainteresiranih lobijev Arheološke raziskave na tem območju niso nujne, saj bi se garaže gradile predvsem zaradi bližnjega hotela, pri tem pa tudi gradbeno dovoljenje še ni pravnomočno, je še zapisala. Spomnila je, da je nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca razveljavila odlok o razglasitvi Plečnikovih tržnic v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena, ob čemer Širčevi očita, da je to storila brez kakršnekoli podpore strokovnjakov, ministrstvu pa, da je delovalo le kot podaljšana roka zainteresiranih lobijev.

Izkopavanja "le razmetavanje denarja" V civilni iniciativi menijo, da so ponovna izkopavanja na Vodnikovem trgu "le razmetavanje denarja", ki bi se lahko porabil za druge namene, denimo za obnovo Plečnikove cerkvice sv. Mihaela na barju.

Raziskave omejenega obsega so predlagali na pobudo strokovne komisije Kot so pojasnili v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, ki so izvajalci izkopavanj, so raziskave omejenega obsega (sondažne raziskave) predlagali na pobudo strokovne komisije, ki jo je prav za primer izkopavanj na območju Ljubljanske tržnice ustanovil Zavod za varstvo kulturne dediščine. Po besedah Urške Karer iz službe za odnose z javnostmi Muzeja in galerij mesta Ljubljane želijo z raziskavami ugotoviti in ovrednotiti stanje ohranjenosti arheoloških ostalin na območju Vodnikovega trga, s poudarkom na ugotavljanju ohranjenosti struktur frančiškanske (minoritske) cerkve in samostana, z večjo zanesljivostjo določiti izhodišča oziroma podati smernice za nadaljnje projektiranje in načrtovanje gradnje ter podati ustrezne strokovne podlage za nadaljnje odločitve pristojnih institucij v zvezi z varovanjem arheološke kulturne dediščine na območju Vodnikovega trga.

Tako so za potrebe teh raziskav omejili teren ter razrezali asfalt. Dve sondi v izmeri deset krat tri in osem krat tri metre ter globine približno 1,2 metra, oziroma do intaktnih arheoloških slojev, bodo začeli izkopavati v četrtek, 9. februarja, če bodo vremenske razmere to dopuščale, je še pojasnila Karerjeva.

Ne spreglejte