Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2011,
13.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alen Kobilica

Torek, 29. 11. 2011, 13.46

7 let, 12 mesecev

Alen Kobilica: Slepi ne potrebujejo sočutja, ampak spoštovanje in ponos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Alen Kobilica je na fakulteti za šport predstavil in odprl svoj center Vidim cilj, katerega glavni cilj je spodbujati slepe športnike, da se bodo športno udejstvovali.

"Tako verjamem v ta center, da ni nobenega dvoma, da ne bi deloval dobro," so bile uvodne besede Alena Kobilice, ki je danes predstavil in začel s treningi v okviru centra Vidim cilj, katerega idejni vodja in ustanovitelj je sam. Center bo spodbujal mlade slepe športnike k temu, da bodo telesno aktivni, da se bodo ukvarjali s športom, tako na rekreativnem ali profesionalnem nivoju. "V centru bomo zagotovili strokovno podporo, organizirali treninge s strokovnimi sodelavci, pomagali bomo pri osnovanju in uresničevanju ciljev in pristopu na tekmovanje."

"V prvi vrsti je center namenjen druženju otrok, ker bomo z druženjem spodbujali njihovo socialno in čustveno inteligenco. Prek športa bomo okrepili njihove psihofizične sposobnosti, osvežili duha in zbistrili um. Tako da bodo otroci lažje videli cilj," je še povedal Alen, ki se sam sicer intenzivno pripravlja na prihajajoče paraolimpijske igre v Londonu, kjer mu je glavni cilj doseči medaljo pri plavanju, in na zimske olimpijske igre v Sočiju, kjer cilja na medaljo v smučanju.

"Moje priprave trenutno nekoliko trpijo," je za Planet Siol.net iskreno priznal Alen. "Predvsem zaradi centra, ampak zdaj so priprave nekako na drugem mestu. Mislim, da je poglavitno, da bo center dobro 'zalaufal'. Če bo moralo kaj 'trpeti', bodo priprave in ne center."

Točno pred tremi leti je izgubil vid

Alen Kobilica je točno pred tremi leti izgubil vid in svoje življenje začel tako rekoč na novo. "Da je predstavitev prav na današnji dan, je zgolj naključje. Sam sem do tega spoznanja prišel danes dopoldne. Priznam, da sem ob tem dobil kurjo polt," je iskreno povedal Alen, ki je skozi celotno predstavitev deloval skrajno pozitivno in je dejansko lahko vzor vsem tistim, ki jih je doletela podobna življenjska usoda.

Alen pravi, da je imel na ta dan pred tremi leti predvsem dve možnosti: "Lahko bi bil to dan razočaranja in žalosti in teme. Druga možnost sta bila sreča in veselje do življenja, sonce. Sam sem se odločil za veselje do življenja. Sam vidim sonce tudi takrat, ko ga drugi ne. Zame je vsak dan sonce. Ravno to je tisto, kar želim prenesti na naslednje generacije."

"Center se bo trudil, da bo vsak dan prebijal oblake," je pojasnil Alen in napovedal da se bo z današnjim dnem začel tudi prvi trening v bazenu, katerega so se udeležili otroci iz Zavoda za slepo in slabovidno mladino.

"Tudi slepi so lahko vrhunski športniki"

Bistvo centra je tudi v sporočilu, ki ga Alen želi posredovati: "Tudi slepi so lahko vrhunski športniki. Slepi ne potrebujejo sočutja, ampak potrebujejo spoštovanje in ponos."

Njegova glavna vloga v centru bo predvsem motivator in koordinator. Poleg pomoči pri plavanju pa bodo v centru spodbujali in pomagali tudi pri smučarskih treningih.

Alenovo sporočilo: Vse je mogoče, tudi če si slep

"Poskušal jim bom povedati, da je vse mogoče, da ni nobenih omejitev. Če ne vidijo, še nič ne pomeni. Lahko so enako gibalno aktivni, samo vidijo ne. To je bistvena zadeva, ki se jo morajo zavedati," bodo prve Alenove današnje spodbudne besede enajstim otrokom, ki se bodo udeležili prvega plavalskega treninga. Alen nam je ob tem razložil, da je do te ideje prišel letos, ko se je udeleževal različnih mednarodnih tekmovanj. "Na teh tekmovanjih sem ugotovil, da imajo različne države ogromno število slepih športnikov tudi iz držav, ki pravijo, da so v krizi. Skratka, ugotovil sem, da imajo centre, ki se prav usmerjeno ukvarjajo s slepimi in slabovidnimi športniki," je za Planet Siol.net pojasnil Alen, ki sicer že celo življenje trenira plavanje, je pa tudi učitelj smučanja.

Jure Košir: "Alen nam je lahko za vzor"

Tudi nekdanji smučarski as Jure Košir bo aktivno sodeloval z Alenovimi pripravami na zimske paraolimpijske igre. Poleg tega, da bo njegovo podjetje poskrbelo za Alenovo smučarsko opremo, mu bo pomagal tudi pri treningih. "Sodeloval bom pri kakšnem njegovem smučarskem treningu," nam je zaupal Jure. "Alena poznam že dlje časa in ko je prišel predstavit to zgodbo in kaj želi doseči, smo mu brez razmišljanja ponudili podporo. Gre za zgodbo, ki nam je lahko dober nauk. To, kako se je on spopadal s to težavo, je resnično navdušujoče. Lahko nam je za vzor."

Treningi so zelo specifični in težki, a Jure verjame v Alenov uspeh: "Smučarsko udejstvovanje za slepega je veliko težje kot plavanje. Verjetno si lahko predstavljate, kako je smučati z zaprtimi očmi. Tukaj se mora resnično zanesti na vodiča, biti morata izredno usklajena. Potrebno bo veliko treninga, ampak ne dvomim, da Alen tega ne bi zmogel, ker je zelo zagnan in je v odlični fizični kondiciji. Sem prepričan, da bo dosegel uspeh v Sočiju leta 2014."

Ne spreglejte