SiolNET. Trendi
2,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sredi Ljubljane postavili Ledeno deželo s 60 tonami ledu #foto

2,80

termometer

Ledena dežela
Tema letošnje Ledene dežele so zmaji. Foto: Ana Kovač

Ko se bodo jutri v naši prestolnici prižgale praznične luči, se bodo odprla tudi vrata v Ledeno deželo, kjer bodo lahko obiskovalci do 6. januarja občudovali ledene skulpture, ki so jih oblikovali slovenski in tuji umetniki.

božični sejem, Dunaj Trendi Decembrski izlet: kateri božični sejem boste obiskali letos?

Ledena dežela bo že šesto leto zapored popestrila zimsko dogajanje, letos prvič v središču Ljubljane. Vsako zimo je rdeča nit dežele pravljica in letos so to Zmaji na poti Nika Kupperja, pripoved o celovškem zmaju, ki oživi. Pomemben del zgodbe se dogaja v Ljubljani, mestu, katerega simbol je zmaj.

Niko Kupper je avtor slikanic za otroke, ki živi in dela na avstrijskem Koroškem. V delu Zmaji na poti pripoveduje o celovškem zmaju, ki čarobno oživi in se odpravi na popotovanje prek slovenskih dežel. Pomemben del zgodbe se dogaja tudi v Ljubljani, mestu, ki že stoletja živi v znamenju zmaja. Posamezna poglavja slikanice bodo oživela v tokratni Ledeni deželi.

Zgodbo je v ledene skulpture pretvorilo enajst umetnikov iz Finske, Rusije, Španije in Slovenije, kar jim je vzelo slab mesec, iskanje navdiha pa malce dlje. "Ledena dežela se pripravlja vse leto, ko zbiramo ideje in izdelujemo led, ki je večinoma slovenski," je pojasnil Miro Rismondo, avtor projekta Ledena dežela.

Ledena dežela Foto: Ana Kovač Ledena dežela Foto: Ana Kovač

Ledena dežela Foto: Ana Kovač

Ledena dežela Foto: Ana Kovač

Ledena dežela Foto: Ana Kovač

Likalnik nujen za oblikovanje ledenih skulptur

Za letošnjo Ledeno deželo, ki bo na ogled od 30. novembra 2018 do 6. januarja 2019, so umetniki porabili 60 ton ledu, skulpture iz njega pa so izdelovali s pomočjo motornih žag, dlet, kotnih brusilnikov ter s pripomočkom, ki ga ima vsako gospodinjstvo: likalnikom. "Tega nujno potrebujemo za lepljenje ledu, za glajenje. Brez likalnika skoraj ne gre," pravi Rismondo.

Avtor Ledene dežele Miro Rismondo z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem Avtor Ledene dežele Miro Rismondo z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem Foto: Ana Kovač

Skulpture se razprostirajo v dvorani, ohlajeni na približno minus pet stopinj Celzija, kjer obiskovalce čakata še ledeni tobogan ter ledeni bar, kjer bodo stregli vročo čokolado, kuhano vino in čaj v ledenem kozarcu.

"Ledena dežela je zagotovo ena od več kot dobrodošlih novosti letošnjega decembrskega programa, ne zgolj za otroke, ampak tudi za odrasle," je ob tem povedala Petra Stušek, direktorica zavoda Turizem Ljubljana.

Vstop v ledeno deželo na Kongresnem trgu bo odrasle stal sedem evrov, otroke od 5. do 13. leta pa pet.

Ledena dežela Foto: Ana Kovač

Ledena dežela Foto: Ana Kovač

Preverite še:

Slovenske železnice, pravljični vlak 2018 Trendi December: mesec pravljičnih in prazničnih vlakov ter novega železniškega voznega reda Rovaniemi Trendi Božičkova dežela v težavah: prazniki se bližajo, snega pa od nikoder

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 132
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin