Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2011,
21.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 21. 9. 2011, 21.22

8 let

Zanzibar, otok začimb in tropskega sadja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tanzanijski otok, ki je bil v zgodovini znan predvsem po trgovini s sužnji, danes slovi po mamljivih plažah, začimbah, tropskem sadju in morskih dobrotah.

Oddih na peščenih plažah

Zanzibar je končna postojanka številnih popotnikov, ki si po napornem vzponu na Kilimandžaro, najvišjo afriško goro, privoščijo oddih na peščenih plažah otoka začimb, ali pa počitniška izbira uživačev, ki na tanzanijskem otoku iščejo svoj rajski kotiček – tega res ni težko najti. Precej manj rajska pa je zgodovina Zanzibarja, o kateri priča že samo ime otoka, ki izvira iz arabščine in pomeni dežela črncev, saj je bil glavna postojanka za prevoz črnih sužnjev z afriške celine v svet. V zameno za sužnje je na tanzanijski otok iz Azije in Latinske Amerike prišla kopica začimb, ki jim tropsko podnebje odlično dene, saj bogato uspevajo še danes.

Razsvetljujoče spoznavanje izvora začimb

Na srečo se je trgovina s sužnji "spreobrnila" v trgovino z začimbami, zaradi katere se Zanzibar upravičeno postavlja z lovoriko otoka začimb. Spoznavanje začimb v njihovem naravnem rastišču je prav razsvetljujoče, saj jih večina ne raste na grmičkih ali po možnosti že kar v vrečicah, ki jih kupimo v trgovini, ampak dozoreva na visokih drevesih.

Cimet pridobivajo iz cimetovega drevesa, kot začimbo pa uporabljamo posušeno tanko notranjo plast skorje – v obliki zvitih paličic ali prahu. Največje razodetje so nageljnove žbice oziroma klinčki, ki kot rdeči cvetovi rastejo na drevesu dišečega klinčevca in so brez vonja, s sušenjem pa pridobijo značilen vonj in obliko.

Nageljnove žbice, muškatni orešek, cimet, črni poper, vanilja …

Nageljnove žbice, nepogrešljive v kulinariki, so močno aromatični posušeni cvetni popki dišečega klinčevca. Čeprav so ena pomembnejših izvoznih začimb Zanzibarja, jih je na otoku skoraj nemogoče kupiti, saj ima vlada monopol nad njimi in jih kmetje lahko prodajo zgolj državi za dogovorjeno ceno, potem pa nadaljujejo svojo pot v izvoz. Lažje je najti muškatni orešek – ta raste v posebni lupini, ki še najbolj spominja na majhna rumena jabolka na zimzelenem muškatnem drevesu.

Zanzibar premore tudi naravni gel za lase, pravzaprav sadež, ki ima tako lepljivo sredico, da si lahko z njo oblikuješ pričesko, in pa kano, s katero si lahko svojo pričesko še pobarvaš! In to kar z razgledom na nasade kokosovih palm in polja limonine trave, ki jo uporabljajo predvsem za čaj. Črni poper, domovina katerega je Indija, in vanilja, ki izvira iz Mehike, odlično uspevata tudi na Zanzibarju, še posebej vanilja pa je tudi na Zanzibarju zelo cenjena oziroma ima zasoljeno ceno.

Zakladnica tropskega sadja

Otok, ki znotraj matične države Tanzanije uživa relativno avtonomijo, je tudi prava zakladnica tropskega sadja, v kateri prav vsak sladokusec najde nekaj zase. Ob zelenih pomarančah, bananah vseh dimenzij (od pet do 30 centimetrov) in barv (rumene, zelene in rožnate) in še kopici nepoznanega sadja se vprašaš, če si se znašel v narobe svetu, pa se vendar izkaže, da si zašel v zibelko tropskega sadja. Mirne duše se lahko prepustiš razvajanju novim okusom, vonjavam in oblikam.

Jackfruit je kakšnih 30 centimetrov velik sadež jajčaste oblike in topih bodic, katerega zrelo meso po okusu spominja na sladke bombone, še nezrel sadež pa je v Aziji vegetarijanski nadomestek za meso. Daljni sorodnik jackfruita je manjši durian, sadež odvratnega vonja, a božanskega okusa.

V vlogi razvajanja okušalnih brbončic se dobro znajdejo tudi že poznani sadeži. Posledično po vrnitvi iz Afrike nič hudega misleč v slovenskih trgovinah le še vihaš nos nad sadjem: ananas je neprimerljivo manjši, o pristni sočnosti pa lahko zgolj sanjaš, mango in papaja sta pri nas bolj podobna bučkam, poln okus pa, kot kaže, na dolgi poti do Slovenije povsem zbledi, marakuje skorajda ni mogoče kupiti, pomelo je le slab dvojnik nam poznanega, vsem pa je skupna precej višja cena, ki za nekajkrat preseže tisto iz Afrike. Tudi pitje mleka iz mladega kokosovega oreha je le še prijeten spomin.

Morske specialitete iz Indijskega oceana

Otok, ki se kopa v Indijskem oceanu, za nameček ponuja razkošje morskih specialitet. Večerna tržnica v otoški prestolnici Stone Town velja za največjo svetovno ribjo tržnico že pripravljenih morskih dobrot, kjer na "prodajni razstavi" najdeš nabodala iz jastogov, škampov, hobotnic, lignjev in številnih vrst morskih rib, seveda skupaj z zelenjavo, družbo pa jim delajo še krompir, riž in razni kruhki. Izbereš lahko, kar ti srce poželi, da želodec kar zaprede od ugodja.

Ne spreglejte