Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 2. 2011,
8.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 2. 2011, 8.32

8 let, 5 mesecev

Zagreb: Na kavo in po nakupih k "purgerjem"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Najbližja milijonska metropola je le dve uri vožnje oddaljena od Ljubljane. Za odvisnike od nakupovanja in vse tiste nostalgike, ki pogrešajo vožnjo z ljubljanskim tramvajem.

Čeprav velja, da je "purger" žaljiv izraz za prebivalca Zagreba, podoben ljubljanskemu "žabarju", to pravzaprav ni res. Vzdevek že od nekdaj označuje tako imenovane "avtohtone" prebivalce mesta, ki si ga zaslužite, če vaše zagrebške korenine segajo vsaj dve generaciji nazaj. Sicer pa beseda izvira iz nemške "bürger", kar preprosto pomeni meščan. Z njim velikokrat označujemo tudi navijače tamkajšnjega športnega kluba Dinamo. Če se boste na izlet odpravili med koncem tedna, sobotno dopoldne v hrvaški prestolnici začnite s kavo v središču mesta, na "špici". Sicer boste odšteli nekaj kun več, a morda boste na priljubljeni sobotni promenadi šik Zagrebčanov zagledali Gorana Ivaniševića, Ivico Kostelića ali Severino (čeprav se ta zadnje čase bolj zadržuje po svetovnih rajskih plažah in v Beogradu). Če ne marate gneče, se temu "celebrity-spottingu" izognite.

Za koga: Za odvisnike od nakupovanja in za vse, ki nimate ideje za sobotni izlet. In tiste, ki pogrešajo tramvaje v Ljubljani.

Kdaj : Kadarkoli, sicer pa je, kot v večini evropskih mest, postopanje po ulicah najprijetnejše spomladi in zgodaj jeseni.

Na pot: Z avtomobilom iz Ljubljane dve uri vožnje, z vlakom dve uri in pol (cena običajne povratne vozovnice iz Ljubljane je 21,40 evra).

Naokrog: S tramvajem. Za običajno dnevno karto boste odšteli 25 kun (3,40 evra). Linije so redne in pogoste tudi med koncem tedna.

Atrakcije z razglednic: Gornji grad in Kaptol (z vzpenjačo), trg bana Jelačića, tržnica, park Maksimir, Jarun s svojim umetnim jezerom.

Sprehod v naravi: Obisk zoološkega vrta v prostranem parku Maksimir ali sprehod ob Jarunskem jezeru ob sončnem vzhodu ali zahodu.

Prenočišča: Zaradi bližine se radi odpravimo le na enodnevni izlet, a ga lahko zaradi pestre ponudbe mesta kljub temu podaljšamo za kakšen dan ali dva.

Za študentske žepe: Preprosto in prijetno opremljen Buzz hostel. Okoli 15 evrov za nočitev v skupinski sobi za sedem ljudi.

Zmerno: Hotel Jarun v bližini Jarunskega jezera (dobra tramvajska povezava s središčem mesta). Okoli 70 evrov za nočitev z zajtrkom (dvoposteljna soba).

Za željne razkošja : Klasika The Regent Esplanade hotela (120 evrov za dvoposteljno sobo na nočitev z zajtrkom).

Hrana: Posladkajte se: z bajadero, ledenimi kockami Fontana, griottami ali katerimi drugimi čokoladami iz tradicionalnega Kraša. Okrepčajte se: s slastnim sendvičem po meri v kiosk okrepčevalnici Pingvin v središču mesta (od vegetarijanskih različic do piščanca na žaru, šunke in celo lososa). Za razvajene brbončice: volovsko meso s polento v restavraciji Prasac v Gornjem gradu.

Nakupovanje: Ilica, najbolj znana nakupovalna ulica v središču. Poceni modne dodatke lahko kupite v majhnih prodajalnah v Gornjem gradu. Sicer se hrvaška prestolnica lahko pohvali z znamkami, ki jih pri nas pogrešamo – na primer z Accesorize (slovita angleška veriga trgovin z modnimi dodatki) v bližini trga Bana Jelačića in Gap (ameriški proizvajalec džinsa in oblačil za prosti čas) v nakupovalnem centru Arena.

Večerna zabava: Pijača ali dve v enem izmed sproščenih barov na Tkalčičevi ulici v Gornjem gradu (čeprav boste zaman iskali koktajl bar), obisk v mondenem nočnem klubu Škola (za mlade poslovneže) ali pa obisk enega izmed koncertov v kultnem klubu Tvornica.

Poleti se nočno dogajanje preseli v diskoteke ob Jarunskem jezeru in vse skupaj spominja na slovito klubsko dogajanje na sloviti paški plaži Zrće.

Glasbena spremljava:Laku noc tebi Zagrebe – Prljavo kazaliste, Ljepe žene prolaze kroz grad – Azra, Arsen Dedić – Ona više ne stanuje tu, Tram 11– Vrucina gradskog asfalta.

Zanimivi festivali: Animafest (bienale svetovnega animiranega filma), ZagrebDox (dokumentarni film), Hartera (sodobna glasba, vsako leto junija).

Ne spreglejte