Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 10. 2011,
12.45

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 10. 2011, 12.45

8 let, 5 mesecev

Za vonjem tartufov v Slovensko Istro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Oktobra se v Istri začenja sezona tartufov, na prvi pogled neuglednih, a v kuhinjah neizmerno cenjenih gliv.

Zakaj zdaj? Kot omenjeno, se je sezona belih tartufov že začela, da bi jo slovesno zaznamovali, pa Društvo tartufarjev Slovenske Istre organizira 2. festival belega tartufa v Gradinu, vasi v koprskem zaledju. Festival se začne danes, s pestrim programom pa bo trajal vse do nedelje. Ob večerih bodo obiskovalce zabavali glasbeni gosti, čez dan pa bodo glavne zvezde seveda tartufi: v petek v povezavi z vinom, v soboto in nedeljo pa bodo stregli kosilo z belimi tartufi (naročila zbirajo na telefonskih številkah 030 252 131 in 051 385 607) ter predstavljali iskanje tartufov s psi.

Kaj pojesti? Če vam festivalsko kosilo v Gradinu ne bo dovolj, je v Istri še precej dobrih gostiln – pri odločanju si lahko pomagate z našim izborom:

Kaj početi? Če niste ljubitelj tartufov, je drugih možnosti za odkrivanje Slovenske Istre še ogromno. Grad Socerb pod kraškim robom ob lepem vremenu ponuja krasen razgled čez Tržaški zaliv, na plezališču v Ospu se lahko zapodite v kamnito pobočje, vinoljubci se odpravite v Marezige, središče dežele refoška, ljubitelji morja pa v katerega od obmorskih letovišč, ki v tem času niso več natlačena s turisti. Sečoveljske soline so aktualne v vsakem letnem času, vsakogar pa bodo zagotovo očarale vasice, posejane po Šavrinskem gričevju. Peš, s kolesom ali z avtomobilom se odpravite na vijugaste ceste, ki se vijejo skozi Šmarje, Padno, Krkavče in Koštabono.

Kako tja? Gradin je vas na grebenu Soline, do nje se pripeljete po cesti Gračišče–Brezovica–Oprtalj, ki se na koncu Gračišča odcepi od magistralne ceste proti Buzetu. Če avtomobila nimate, vas lahko v Gradin pripelje tudi koprski primestni avtobus, iz Kopra pa so z javnim potniškim prometom dosegljivi tudi Izola, Piran in Portorož.

Ne spreglejte