Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 5. 2014,
18.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

potopis Rim Italija izlet

Sobota, 3. 5. 2014, 18.02

8 let

Vse poti vodijo v Rim (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Saj poznate že nekoliko obrabljen pregovor - vse poti vodijo v Rim. Še preden so se z začetkom glavne turistične sezone tja vsule horde turistov, je v italijansko prestolnico zaneslo tudi nas.

Rim je glavno mesto italijanske dežele Lacij, kot eno največjih evropskih mest pa ima več prebivalcev kot vsa Slovenija – več kot dva milijona in pol. Razteza se na bregovih vijugaste reke Tibere in na sedmih mestnih gričih. Večno mesto z bogato zgodovino pa je tudi ena najpriljubljenejših turističnih destinacij, kjer bi težko ostali zdolgočaseni. Nastanek mesta je nekoliko zabrisan, ena od legend pa govori, da naj bi ga 21. aprila leta 753 pr. n. št ustanovila brata Romul in Rem, od koder izvira tudi ime prestolnice. Kako do tja? Do Rima se lahko odpravite z letalom ali vlakom, če upate, pa seveda tudi z avtomobilom. Za povratno karto za vlak od Trsta do Rima (Trenitalia) smo odšteli 48 evrov, osemurna vožnja z vlakom ni preveč naporna. Cena karte se močno razlikuje od dneva do dneva in ure, zato si vzemite čas in ne kupite prve karte, ki vam jo iskalnik ponudi. Letalske karte so nekoliko dražje, a tudi tu si velja vzeti čas, saj se najdejo številne ugodne ponudbe.

Do Rima greste seveda lahko tudi z avtomobilom, a vam to, razen če boste nastanjeni v hotelu z varovanim parkiriščem, odsvetujemo. Ne le da je tamkajšnji promet kaotičen, Rimljani do avtomobilov ne gojijo takšnih čustev kot povprečen Slovenec. 90 % tamkajšnjih avtomobilov je močno opraskanih, udrtih in za silo polepljenih z lepilnim trakom. Ob bočnem parkiranju pa Rimljani za svoj avto naredijo prostor tako, da malo izrinejo avto pred in za njimi. Parkirna mesta so v večini plačljiva, vlomi pa so pogosti.

Znamenitosti na vsakem koraku Rim je z bogato zgodovino mesto številnih znamenitosti. Eden pomembnejših simbolov Rima je Kolosej ali Flavijski amfiteater, ki je največji amfiteater, kdajkoli zgrajen v Rimskem cesarstvu, v njem pa so organizirali borbe gladiatorjev. Okoli njega se lahko sprehodite med množico turistov in prodajalcev spominkov in bižuterije, vstop vanj pa je plačljiv. V njegovi bližini je tudi Forum Romanum, ki so ga začeli urejati že Etruščani, z griča Kapitol pa je lep razgled nanj. Oglejte si tudi nekdanje konjsko dirkališče Circo Massimo, ki je danes namenjeno poležavanju na soncu.

Eden najbolj znanih vodnjakov v Rimu je Fontana di Trevi, ki jo je v 18. stoletju izdelal Nicola Salvi, znana pa je tudi po filmu La Dolce Vita. Okoli nje je čez dan ogromna gneča, redarji pa s piščalkami ves čas opozarjajo tiste, ki jih mika skok v vodo. V vodnjak lahko za srečo čez ramo vržete kovanec. Mimogrede, kovance oblasti vsaka dva tedna poberejo iz vodnjaka, v tem času pa se v njem nabere okoli dva tisoč evrov.

Ko se utrudite, lahko posedate na Španskih stopnicah, kjer je sicer ogromno utrujenih turistov in barvitih rož. Arhitekturno bogata Piazza Navona privablja številne slikarje in ulične umetnike, a pazite – če se boste z njimi fotografirali, se od vas pričakuje, da odprete tudi denarnico. Zavijte tudi v Panteon, tempelj, posvečen vsem rimskim bogovom. Na vrhu kupole je odprtina, skozi katero opoldne posije sonce. Verjetno ni treba posebej omenjati, da je Rim poln cerkva in bazilik z bogato dediščino, ki si jih lahko ogledate poleg obiska Vatikana.

Piazza del Popolo stoji na začetku (ali koncu) nakupovalne ulice Via del Corso, na njenem drugem koncu pa stoji spomenik Viktorja Emanuela II. Ob vstopu v Vatikan poglejte še grad Sant' Angelo.

Na Porta Portese vas ob nedeljah čaka glasen bolšji trg, kjer lahko kupite vse, od oblačil do hrane in pohištva. Rim si lahko ogledate tudi z reke, ustavite se še na Tiberskem otoku, od koder se lahko sprehodite po ozkih ulicah predela Trastevere.

Rim ima tudi piramido, morda pa vas bo nekoliko presenetilo, da poleg golobov in galebov po mestu letajo tudi papige, po mestu pa rastejo palme in pomarančevci.

Po Rimu peš, z avtobusom, podzemno ali metrojem Z dobro obutvijo lahko glavne znamenitosti obiščete kar peš, saj središče Rima sploh ni tako veliko, kot je videti na prvi pogled. V turističnem biroju si priskrbite malo mapo, ki ima narisane vse znamenitosti, s katero bo orientiranje mačji kašelj. Sicer ima mesto dve liniji podzemne železnice (tretja je v delu že več let), po mestu pa vozita tudi metro in avtobus. Za eno vožnjo s podzemno boste odšteli 1,5 evra, enako pa tudi za avtobus, a ga praktično nihče ne plača. Kazni so sicer visoke, a kontrolorji očitno svojega dela ne opravljajo prav vestno.

Hrana in nakupi Verjetno ni treba posebej poudarjati, da so Italijani gurmani in v Rimu ne boste ostali lačni, razen če se vam po nekem čudnem naključju upira vsa italijanska kuhinja. Poleg testenin in pic na 101 način se seveda najdejo tudi prodajalne s kebabom in ameriško hitro hrano, ki vam jih od srca odsvetujemo, saj ste vendar v Italiji! Seveda pa si morate privoščiti tudi kepico (ali tri) italijanskega sladoleda.

Nakupovalna evforija vlada v priljubljeni ulici Via del Corso, kjer najdete trgovine z ulično modo kot tudi tiste za zapravljivce z globljim žepom. Nekoliko iz središča mesta so tudi večja nakupovalna središča, po mestnih ulicah pa boste srečali tudi številne priseljence s stojnicami s kitajskimi ponaredki po resnično smešnih cenah. Če nimate namena ničesar kupiti, nikar ne pokažite zanimanja, saj se jih ne boste zlepa rešili.

Če za Burberryjev šal ne bi odšteli 700 evrov, vam ga vsiljivo prijazen gospod v sosednji ulici ponudi za 2 evra, če imate dovolj potrpljenja, pa ga na koncu lahko kupite za 50 centov, pri čemer se vam bo človek kar zasmilil. O kakovosti ne bomo razpravljali, a na prvi (zelo hiter) pogled so videti enako. Cene hrane so podobne našim, kavica v središču mesta pa je lahko zelo draga, zato jo raje spijte tri ulice stran, kjer bo občutno cenejša.

Pa varnost? Če vam na čelu ravno ne piše "naiven turist" in okoli vratu poleg dveh fotoaparatov ne nosite denarnice, iz katere gleda bankovec za 100 evrov, niste v večji nevarnosti. Seveda nesreča nikoli ne počiva, a z nekaj odgovorne previdnosti vas nihče ne bo oškodoval. Pravzaprav so večja nevarnost nekulturni turisti, ki se ob znamenitostih za slabo fotografijo tako močno prerivajo, da vas s komolci rinejo med rebra. Za nogometne navdušence V Rimu imata sedež dva pomembna italijanska nogometna kluba, A.S. Roma in S.S. Lazio, ki svoje domače tekme igrata na olimpijskem štadionu. Splošnih turističnih ogledov štadiona ne ponujajo, če ste pravi športni navdušenec, pa predlagamo, da si ob načrtovanju izleta poglejte spored tekem in si jo za okoli 30 evrov oglejte v živo.

Ne spreglejte