Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2011,
12.17

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 5. 2011, 12.17

8 let, 5 mesecev

Verona: po instant ljubezenski navdih in dober sladoled

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Tam, kjer domuje najbolj tragična ljubezenska zgodba vseh časov, se turisti ponavadi ustavijo, da bi pobožali Julijino dojko za srečo v ljubezni in spili dobro kavo na enem od mestnih trgov.

Slovenci se v italijanskem mestecu blizu Gardskega jezera, kjer živi manj kot 300 tisoč ljudi, navadno zadržijo na kratko, za kakšno popoldne, po vsej verjetnosti na poti domov z večdnevnega izleta ali obiska Gardalanda. Za majhen kraj, ki svetovno slavo uživa predvsem zato, ker se je Shakespeare odločil, da se bo tu odvila zgodba njegovih tragičnih ljubimcev Romea in Julije, se na prvi pogled zdi, da ne ponuja veliko več od fiktivnega Julijinega balkona, nekaj ostankov rimske in srednjeveške arhitekture ter dobro skodelico kave in morda še kepico pristnega italijanskega "gelata". Čeprav se v mestu ob reki Adiži redkokdo zadrži več kot nekaj ur, je v Veroni, kjer je svoj čas rad počitnikoval sam Julij Cezar, verjeli ali ne, skoraj osemdeset hotelov in tako se vam odpira možnost, da mestni utrip doživite bolj celovito in mestu daste priložnost, da vas očara prek okvirov ljubezenske zgodbe, ki jo tako zaznamuje.

Za koga: Za mlade in stare zaljubljence in vse, ki cenijo sproščeno italijansko vzdušje, ki med drugim zajema občudovanje arhitekture in posedanje v kavarnah ob srkanju kapučina in lizanju pristnega "gelata" (sladoleda).

Na pot: Iz Ljubljane mimo Benetk in Padove dobre štiri ure z avtomobilom. Za cestnino, pristojbine in bencin boste odšteli okoli 60 evrov.

Naokrog: Peš, saj je mestno središče relativno majhno in tako glavne atrakcije brez težav obidete v enem popoldnevu.

Najbolj znana po: Svoji vlogi v najbolj sloviti in tragični literarni ljubezenski zgodbi vseh časov, renesančni Shakespearovi drami Romeo in Julija. Odtlej slovi kot mesto zaljubljencev.

Znamenitosti z razglednic: Rimski amfiteater Arena (kjer si dandanes lahko ogledate največje operne zvezdnike v najznamenitejših mojstrovinah, kot so Aida, La Boheme in Tosca) in Julijin balkon, pod katerim naj bi svoji ljubljeni dvoril Romeo. Sicer je vse mesto s svojim prepletom rimske in srednjeveške arhitekture zaščiteno kot Unescova kulturna dediščina.

Za zaljubljence: Romantično doživetje v okolici Julijinega balkona. Čeprav je to izmišljena ljubezenska zgodba, so balkon, kjer naj bi se slavna ljubimca srečevala, stoletja stari hiši dodali leta 1936 in prizorišče razglasili za Julijino domovanje. Bolj kot notranjost hiše horde turistov vsako leto navdušuje prav balkon in zid pod njim, kjer mrgoli ljubezenskih grafitov in pisem "za Julijo", ki naj bi nesrečno zaljubljenim pomagala rešiti srčne težave. Tam stoji tudi bronast kip gole Julije. Božanje njene desne dojke naj bi prinašalo srečo v ljubezni. Romantični sprehodi: ob reki Adiži v času sončnega zahoda in občudovanje razgleda nad mestom na terasi San Pietro (za rimskim gledališčem).

Za zahtevne navdušence nad kulturno dediščino: Romanska bazilika San Zeno, vila nekoč mestu vladajoče družine Scaligeri, Castelvecchio z osupljivo kolekcijo starin in umetnin, renesančni vrtovi Giusti, soseska Art Nouveau – ob mostu Ponte Vittorio, zgrajena na prelomu 20. stoletja v secesijskem slogu.

Lahko mirno izpustite: Domovanje Romea. Če ima fiktivna Julijina hiša vsaj fotogenični zid z ljubezenskimi sporočili, je nekaj minut oddaljen kraj, kjer so se odločili, da naj bi stanoval njen dragi, bolj ali manj nezanimiv tako zunaj kot znotraj.

Prenočišča Za razsipne: Prespite v razkošnih rustičnih sobanah hotela Gabbia D'Oro, ki je nastal iz nekaj stoletij starega dvorca v strogem zgodovinskem središču mesta. Okoli 400 evrov za nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi.

Zmerno: Hotel Marco Polo. V toskanskem slogu in z bogato wellness ponudbo. Cena nočitve okoli 100 evrov za dvoposteljno sobo z zajtrkom.

Za študentski žep: Bed and breakfast Juliette house. Sobo z zakonsko posteljo in romantičnim baldahinom lahko najamete že od 22 evrov dalje.

Kulinarična doživetja Lokalne specialitete: Pastisada de caval – konjski golaž (najraje ga postrežejo s polento), pizzocheri – ajdove testenine s sirom in žajbljem, pandoro – božični biskvit. Tiramisu – nekateri menijo, da se v Veroni lahko posladkate z najboljšim na svetu.

Znane restavracije: Il Desco in Osteria La Fontanina (obe nosilki Michelinove zvezdice), Trattoria al Pompiere (dobri mesni narezki), Osteria Antica Bottega del Vino (znana po jedeh iz žrebičkovega mesa in bogati vinski karti), Pero D'Oro (za lokalne jedi), Ai Preti (okusne in poceni testenine).

Vina: Bela, kot sta soave in bianco di custoza, ter rdeča, kot na primer valpolicella (Hemingwayevo najljubše vino) in bardolino.

Nakupovanje: Butiki na ulici Via Mazzini za modne petičneže, Corso Porta Borsari za stilni pisarniški material in slikovita Salumeria Albertini za suhomesnate izdelke.

Večerna zabava: Caffe delle Erbe (Piazza delle Erbe) za druženje s prijatelji ob spremljavi žive glasbe, Pub Vecia Veronetta za sproščanje ob pivu in ogled nogometne tekme, Rivamancina za ljubitelje koktajlov in trendi nočni klub Alter Ego za jet-setovske obiskovalce.

Izleti zunaj mesta: Priljubljen zabaviščni park Gardaland in Gardsko jezero (oddaljeno 30 kilometrov), renesančna mesteca, kot so Vicenza, Brescia in Mantova, ter safari park Natura Viva, kjer si iz terenskega vozila ogledujete prosto sprehajajoče žirafe, leve, tigre in druge eksotične živali.

Priporočljivo branje: William Shakespeare – Romeo in Julija ter Dva gospoda iz Verone, Harley Lewis – Smrt v Veroni, Tim Parks – Italian Neigbours ("Italijanski sosedi"), Lise in Ceil Friedman – Letters to Juliett ("Pisma Juliji").

Prihajajoči dogodki: Mednarodni operni festival, ki bo v Areni kot vsako leto od sredine junija do septembra. Vstopnice stanejo od 23 do 198 evrov. Letos bo med drugim na sporedu tudi znamenita Aida, sicer prva opera, kadarkoli uprizorjena v veronskem amfiteatru (leta 1913).

Ne spreglejte