SiolNET. Trendi Potovanja
1,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Pjongčangu stoji najbolj črna stavba na svetu

1,41

termometer

crni material
Foto: Cover Images

Del zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji je tudi najbolj črna stavba na planetu, pod katero se podpisuje londonski arhitekt Asif Khan.

Vantablack, ki so ga leta 2014 za rabo v vesoljski tehnologiji razvili v britanskem nanotehnološkem podjetju Surrey Nanosystems, je najbolj črn material na svetu, saj vpije kar 99,96 odstotka svetlobe.

crni material Foto: Cover Images

Z njim se lahko prek arhitekturne postavitve avtorja Asifa Khana spoznavajo tudi obiskovalci in udeleženci letošnjih olimpijskih iger. Tisti, ki so se s črno-črnim materialom že neposredno srečali, pričajo o popačitvi prostorske predstave.

crni material Foto: Cover Images

Fasada paviljona londonskega arhitekta je prekrita z derivatom najbolj črnega materiala - vantablack VBx2, ki s skoraj popolno absorpcijo svetlobe zmanjša svojo tridimenzionalnost in ustvarja iluzijo črne praznine sredi dnevne svetlobe.

crni material Foto: Cover Images

Objekt, zgrajen iz štirih velikih ukrivljenih sten, oblečenih v črnino, prekriva na tisoče drobnih luči, ki podnevi spominjajo na nočni pogled v vesolje.

 

crni material Foto: Cover Images

V notranjosti je instalacija z vodo, v kateri se obiskovalec spet sreča s svojevrstno čutno izkušnjo. V tem primeru z različnimi ritmi, ki jih ustvarjajo kapljice vode, ki padajo, se razlivajo in premikajo po vodni pokrajini. Nastaja jih 25 tisoč na minuto.

crni material Foto: Cover Images

Ustvarjalec Asif Khan za strukturo pravi, da od daleč deluje kot okno, ki razpira pogled v globino vesolja. S približevanjem se ta vtis širi in na koncu prekrije celotno vidno polje. Vstop v stavbo je pospremljen z občutkom, da vas je pogoltnil oblak črnine. Popolno nasprotje temu pa prinaša svetla vodna instalacija v notranjosti.

crni material Foto: Cover Images

Kot bi gledal v večnost, izkušnjo z objektom še opisuje arhitekt, ki je za spletni portal o arhitekturi in oblikovanju Dezeen povedal, da je bila izvedba projekta zaradi klimatskih pogojev - nizkih temperatur in močnega vetra - velik izziv in da v Olimpijskem parku ni veliko časa za to, da bi kaj šlo narobe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin