SiolNET. Trendi Potovanja
1,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Italiji se bodo proti čezmernemu turizmu borili tudi tako

1,53

termometer

Firence
Foto: Reuters

Ena najslavnejših galerij na svetu bo svoje umetnine razstavljala na več lokacijah in tako razpršila množice obiskovalcev, ki si jih želijo ogledati.

Galerija Uffizi v Firencah je eden najbolj znanih in najbolj obiskanih umetnostnih muzejev na svetu. Leta 2019, zadnje "normalno" leto pred pandemijo covid-19, so našteli več kot štiri milijone obiskovalcev, ki so se v tamkajšnjih prostorih gnetli, da bi videli umetnine izpod rok MichelangelaLeonarda da VincijaBotticellijaGiottaDürerja in drugih znamenitih avtorjev.

Ob najbolj obiskanih dneh (dnevno so našteli tudi po 12 tisoč obiskovalcev) se je za vstop čakalo po več ur, zaradi gneče v muzeju pa sta bila obisk in ogled slavnih umetnostnih del vse prej kot prijetna izkušnja.

Uffizi Foto: Reuters

Z izbruhom koronavirusa se je situacija čez noč obrnila, turizem se je ustavil, z njim pa tudi množični obiski muzejev in galerij. A v Uffiziju nočejo vrnitve v prejšnje stanje, zato so strategijo, kako naprej, sprejeli že zdaj.

Njihov načrt? Umetnostna dela bodo iz Firenc poslali na več lokacij po vsej Toskani in tako ustvarili "razpršen muzej", poroča CNN.

Namesto da bi bila vsa umetnostna dela skoncentrirana v Firencah, jih nameravajo razstaviti po vsej Toskani. Namesto da bi bila vsa umetnostna dela skoncentrirana v Firencah, jih nameravajo razstaviti po vsej Toskani. Foto: Pixabay

Teh lokacij naj bi bilo vsaj 60, je za CNN povedal direktor galerije Uffizi Eike Schmidt, predloge zanje pa intenzivno zbirajo. Mesta in vasi po Toskani so idejo že zagrabili, razstavne prostore ponujajo vsi od zdraviliškega mesta Montecatini Terme do letovišča Viareggio. Prva faza projekta naj bi zaživela že to poletje.

"Ustvariti želimo drugačen tip turizma," je za CNN pojasnil Schmidt, "takšnega, ki bo kulturo umestil v vsakdanje življenje ljudi. Umetnost le v velikih galerijah ne more preživeti, potrebujemo razstavne prostore po vsej regiji - predvsem v krajih, kjer se je ta umetnost dejansko rodila."

Direktor galerije Uffizi Eike Schmidt Direktor galerije Uffizi Eike Schmidt Foto: Reuters

To seveda ne pomeni, da bo Uffizi izpraznjen. "Razstavljenih imamo več kot 3.000 del, kar je več kot dovolj," je dejal Schmidt in poudaril, da se pri projektu ne osredotočajo le na najslavnejša dela, ampak želijo razstaviti tudi manj znane umetnine, ki jih zaradi pomanjkanja prostora do zdaj niso mogli pokazati obiskovalcem.

Oglejte si še:

Benetke covid turizem Trendi Poplave turistov sami niso znali zajeziti, je to dokončno opravil koronavirus? muzej, kip Trendi Cena selfija: uničena 200 let stara skulptura #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin