Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2017,
15.57

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20

Natisni članek

BASE jump Na dopustu Biseri Slovenije

Petek, 25. 8. 2017, 15.57

5 let, 11 mesecev

Še en posnetek iz Slovenije, ki je postal viralen. Tokrat ga je "zakrivil" padalec z Nove Zelandije. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20

Joseph Mudd Ormsby, 34-letni ljubitelj adrenalina z Nove Zelandije, je v začetku avgusta s pečine v priljubljenem slovenskem plezalnem središču Osp izvedel BASE jump, skok s posebnim padalskim nahrbtnikom, v katerem ni rezervnega padala. Posnetek, ki ga je ovekovečil z GoPro kamero, je objavil na svojem Facebook profilu, tam pa je dobil krila in poletel po spletu.

Z Josephom smo se pogovarjali včeraj, ko je z zaročenko in njunim dve leti starim sinom že testiral teren v francoskem kraju Énchirolles na obrobju Grenobla. "Smo na štirimesečnem potovanju po Evropi, kjer izvajam tudi BASE jump skoke," je povedal. "To počnem, kakor pogosto utegnem, vendar je zaradi družine to včasih kar težko," je priznal.

Joseph | Foto: Facebook Foto: Facebook

Kaj so skoki BASE?

Gre za ekstremno zvrst padalstva, pri katerem padalec skoči s stoječega objekta. BASE je angleška kratica za Building (zgradba), Antenna (antena - nenaseljen stolp), Span (most, obok, kupola), in Earth (klif ali katerakoli druga naravna formacija).

base | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Kratice nakazujejo od kod skačejo padalci, ki se ukvarjajo s to zvrstjo padalstva. V številnih državah je ta zvrst padalstva prepovedana, zato se številni padalci z njo ukvarjajo nelegalno.

Pri izvajanju BASE skokov se uporablja posebne padalske nahrbtnike in poseben način zlaganja padala. V padalskem nahrbtniku, narejenem za BASE skoke, ni rezervnega padala. Glede na majhne višine, iz katerih se pri BASE skokih skače, je rezervno padalo povsem nepotrebno in je lahko celo moteče ali nevarno. Tudi ostala oprema padala je prirejena za skoke iz majhnih višin.

Prvi BASE skok v Sloveniji je bil izveden s Triglavske sfinge.

Vir: Wikipedia

Joseph je z družino z letalom pripotoval v Veliko Britanijo, od tam naprej pa potujejo s kombijem. Med drugim so se ustavili tudi v Sloveniji, kjer so obiskali proizvajalca oblek za izvajanje BASE jump skokov in padal v Škofja Loki. "Moje padalo se imenuje Osp in bilo je kar nekako logično, da obiščemo tudi ta kraj," je povedal Novozelandec, ki je navdušen nad Slovenijo, nad kulinarično ponudbo in okusi piva.

Alpinist in ljubitelj adrenalina Stane Kranjc je najbolj znan in priznan konstruktor in izdelovalec padal in oblek za Base jump skoke.

Še vedno ne razume, zakaj je posnetek iz Ospa, ki ima že več kot 20 tisoč ogledov, tako navdušil javnost. "Verjetno zaradi samega pristanka znotraj jame. To je bil verjetno glavni razlog," razmišlja.

Oglejte si nekaj najbolj neverjetnih BASE skokov:

Ne spreglejte