Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 5. 2012,
13.13

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 9. 5. 2012, 13.13

7 let

Razgibano na Pot ob žici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ta konec tedna je na vrsti prireditev Pot ob žici - rekreativni dogodek s pohodi in teki, pa tudi spomin na žičnato ograjo, ki je med letoma 1942 in 1945 obdajala okupirano Ljubljano.

V noči na 23. februar 1942 se je Ljubljana znašla v obroču bodeče žice, ki jo je italijanska vojska napeljala, da bi mesto ločila od zaledja. Ogrado so pozneje še utrjevali in Ljubljančani so v nekakšnem koncentracijskem taborišču živeli do osvoboditve 9. maja 1945. Že takoj naslednje leto so se po trasi, kjer je bila speljana žica, začeli pohodi, 9. maja 1985, ob 40-letnici osvoboditve, pa so odprli urejeno Pot spominov in tovarištva.

Zakaj tja? Pot spominov in tovarištva je vse leto, predvsem pa v toplih mesecih priljubljena proga tekačev in sprehajalcev, saj je speljana skozi vse mestne četrti, ki obdajajo središče Ljubljane, in tako lahko dostopna praktično vsem Ljubljančanom. Je nezahtevna proga, saj razen vzpona na Golovec nima občutnejših vzponov in spustov.

Zakaj zdaj? Prvi dogodki v okviru Poti ob žici so se začeli že včeraj s pohodom za vrtce, danes so na poti osnovnošolci in srednješolci. Najbolj obširno in pestro dogajanje pa je na vrsti v soboto. Zjutraj bodo štartale ekipe na Teku trojk, ki jih lahko pričakate na cilju na Kongresnem trgu. Štart za članske in veteranske ekipe je ob 9. uri, teklo pa se bo na 12,5 kilometra ali 29 kilometrov.

Če niste tekač, pa se lahko konkretno razgibate na že 56. tradicionalnem pohodu po Poti ob žici. V času nekdanje skupne republike je bila udeležba na pohodu okoli Ljubljane obvezna za vse ljubljanske šolarje, študente in delavce, a tudi po osamosvojitvi, ko pohod ni več obveza, se ga vsako leto udeležijo številni pohodniki iz Ljubljane in tudi drugod.

Kako poteka pohod? Na pohod se ni treba predhodno prijavljati, udeležba pa je brezplačna. V pohod se vključite na tisti kontrolni točki, ki vam najbolj ustreza, tisti, ki boste sklenili celoten krog in prehodili vseh 35 kilometrov, pa boste dobili posebno kolajno. Seveda se morate oglasiti na vsaki kontrolni točki, kjer boste dobili žig in zapis o času obiska.

Na poti je osem kontrolnih točk:

KT-1: Vič – Agrotehnika Gruda, Tržaška 132, KT-2: Šiška – Okrepčevalnica Pri cvičku ob Koseškem bajerju, KT-3: Bežigrad – AMZ Slovenije, Dunajska 128, KT-4: Jarše – Žito Ljubljana, križišče Clevelandske in Šmartinske, KT-5: Polje – Trgovina Mercator, Zaloška 168, KT-6: Fužine – Gostilna Babnik pri Fužinskem mostu, KT-7: Rudnik – križišče Dolenjske ceste in Peruzzijeve ulice, KT-8: Livada – Daj-Dam, Hladnikova ulica 15.

Za malo popestritve pa še … Pred letošnjim pohodom se je na spletu rodila akcija, ki bo 35 kilometrov dolg pohod spremenila v lov za zgodbami. Pobudnik akcije Domen Savič se je domislil kombinacije literarnega natečaja in sodobne tehnologije. Če je v vas pisateljska žilica, lahko v akciji sodelujete z zgodbo, ki jo po delih pretvorite v QR-kode, te natisnete in nalepite na kontrolnih točkah. Lahko pa ste tudi le bralec in zgodbam po kontrolnih točkah sledite do cilja. Podrobnejša navodila si preberite na Savičevem blogu.

Ne spreglejte