Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2016,
9.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mitja Lavtar Projekt Slovenija

Sreda, 24. 2. 2016, 9.07

6 let, 6 mesecev

Preden se odpravi na pot okrog sveta, bo obiskal vseh 6.036 slovenskih krajev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mitja Lavtar se je domislil neobičajne ideje. V okviru ti. Projekta Slovenija bo obiskal vseh 6.036 slovenskih krajev. Kot dokaz se fotografira s krajevno tablo. Četrtina podviga je že za njim.

26-letni Mitja Lavtar iz Kranja je po duši popotnik, po športni usmerjenosti vaterpolist, karierno pa spretno krmari po turističnih vodah.

V gimnaziji je menda prav s potovanji in poistovetenjem z neustrašnimi potniki preboleval pubertetniške travme. Kot dijak tretjega letnika gimnazije Kranj – tam je pred kratkim predaval na kranjskem TEDxu – se je za mesec dni odpravil v Maroko in v Španijo, do 23. leta je obiskal vse evropske države, za nameček pa obiskal še nekaj afriških in azijskih.

In si kot logično nadaljevanje zadal nov projekt: potovanje okrog sveta, ki naj bi se začelo marca leta 2017. In kjer naj bi se izogibal potovanju z letalom, ampak bi več pozornosti namenil drugim prevoznim sredstvom in hoji.

Najprej Slovenija, potem svet

A pozor, še pred tem bi rad okusil nekaj drugega. Rad bi spoznal Slovenijo. Za katero vsi mislimo, da jo poznamo, pa čeprav večina obiskuje le njene najbolj klasične turistične bisere, kot so Bled, Bohinj, Postojnska jama, Piran in podobno. A če jih je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije 6.036, pomeni, da to še zdaleč ni vse, kar ima ta država za pokazati.

Lavtar se je najprej poigraval z idejo, da bi prehodil slovensko mejo, preplaval obalo, obiskal vsa naselja, ki se začnejo na črko Z in vmes prežal še na izraze za "napiti se ga" (no, to počne tudi zdaj, odkril jih je že 170) ali … in ta ideja ga je najbolj prevzela, da obišče prav vse slovenske kraje.

Število krajev narašča

Za začetek je na Statistični urad Republike Slovenije poslal prošnjo, naj mu pošljejo seznam vseh slovenskih krajev. "Poslali so mi tabelo 6.035 krajev, ki se je v zadnjem letu razširila še za eno ime," nam je v prostorih Layerjeve hiše v Kranju, kjer dela kot vodja Layerjevih rezidenc in se trudi za okrepitev t. i. art turizma, pripovedoval Lavtar.

Skrbno dokumentira vsak obisk

Projekta Slovenija se je mladi Kranjčan lotil sistematično. V Google zemljevidu je z buciko označil vse slovenske kraje in že samo za to porabil približno sto ur.

"Ker nisem imel denarja, sem za računalnikom ždel v kranjski knjižnici in dva tedna zapored buljil v zemljevid. Knjižničarke so verjetno mislile, da se mi je zmešalo," se je nasmehnil študent magistrskega programa turizem na UP FTŠ Turistica v Piranu, ki vsak obisk dokumentira z vpisom v bazo (zraven doda zaporedno številko obiska in potovalnega dne, občino, kamor spada kraj, ter prevozno sredstvo, ki ga je pripeljalo v kraj – je bilo to z avtom, kolesom, motorjem ali peš) in ovekoveči s fotografijo ob krajevni tabli.

Ugotovitev s terena: Slovenci so nezaupljivi

Če table ni, ja, tudi to se dogaja, se fotografira ob trafo-postaji, avtobusni postaji ali pa kar s hišno številko, kar zna biti domačinom še najbolj sumljivo. "Že tako me ponekod nezaupljivo gledajo, si mislijo svoje, ko jim povem, kaj počnem, ali me celo fotografirajo, če ne mene, pa vsaj registrsko tablico, da bi v primeru, ko bi jim kaj izginilo, znali pokazati na krivca," je namignil naš sogovornik.

Pravi, da si nikoli ni mislil, da bo kdaj imel toliko fotografij (več kot 6000 jih bo ob koncu projekta) in da je kot kakšna osnovnošolka, ki je pravkar dobila smartphone, kot se je hudomušno izrazil na kranjskem TEDxu.

Začel je z Lavtarskim Vrhom

Prvi kraj, ki ga je obiskal, je bil Lavtarski Vrh, majhna hribovska vasica, ki leži južno od sv. Jošta in ki se simbolično navezuje na njegovo ime. Od novembra 2014 je v 102 potovalnih dneh obiskal približno 1800 slovenskih krajev in je tako približno na prvi četrtini poti. Vmes je prehodil že dve tretjini slovenske planinske poti in del razširjene slovenske planinske poti.

Danes pogled na zemljevid Slovenije razkriva, da je največ krajev, ki jih je obiskal, razporejenih v 50-kilometrskem območju okrog Ljubljane, del sega tudi na Primorsko, kjer Lavtar študira, in v Posavje, kjer Lavtarjevi v kraju Mali Kamen pridelujejo vino.

Imperialist, ki je že zavzel 1800 krajev

"Kot vidite, sem postal pravi imperialist. Počasi se širim iz Kranja, ki je moj bazni tabor, in zavzemam vedno nova naselja," je razlagal ob zemljevidu.

Ko pride v kraj, se najprej razgleda, išče znamenitosti, okuša lokalne dobrote, domačine sprašuje za pot (pri sebi pa si misli, pa kje ti ljudje živijo), posluša lokalne novice in radio. Potuje v vsakem vremenu, v družbi ali sam. Tudi vi se mu lahko pridružite, če imate željo in navdih. Čaka ga/vas še več kot štiri tisoč krajev.

Ne spreglejte