Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 5. 2010,
17.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 2. 5. 2010, 17.25

8 let

Pomladno potepanje po Nizozemski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Turistični vodiči redno omenjajo med Nizozemci priljubljen rek, da je Bog ustvaril Zemljo, nato pa so Nizozemci ustvarili Holandijo. Dežela, ki zasenči z zeleno barvo in vodo na vsakem koraku.

Pomorski muzej NEMO v Amsterdamu v obliki ladijskega kljuna. Glede prenočišč na Nizozemskem še posebno izstopa možnost najema bungalova v njihovih počitniških parkih. Nizozemska se lahko pohvali s kar prek 350 počitniškimi parki, kjer je poleg bungalovov ali karavanskih naselij obiskovalcem na voljo več vrst rekreacije, trgovine in restavracije. Parki so različno veliki, od nekaj deset do več sto bungalovov, ki so več ali manj na voljo za tedenski najem za štiri do osem oseb.

Marken

Otoček Marken je od leta 1957 prek nasipa povezan s celino. Otok je posejan s hišicami, v večini zgrajenimi že v 15. stoletju na umetnih nasipih. Na ta način so se prebivalci zavarovali pred pogostimi poplavami. Ko je zmanjkalo prostora za nasipe, so začeli graditi hiše na kolih, tako da je lahko voda tekla pod njimi. Potem, ko so zgradili nasip Zuiderzee pa je nevarnost poplav precej manjša, tako da so številni pozidali prostore okrog kolov. Nizozemska vlada je otok razglasila za zaščiteno območje.

Zuiderzeemuseum – muzej na prostem, kamor se pripeljete z ladjico

Mesto Ekhuizen je živelo od ribolova in ko so leta 1932 zaprli prehod do severnega morja, je mesto močno nazadovalo. Danes je ponovno močno napredovalo s prestrukturiranjem starega ribiškega pristanišča v moderno marino in ureditvijo muzeja Zuiderzee. Notranji del muzeja prikazuje bogato zgodovino mesta, zunanji del pa predstavlja rekonstrukcijo starega mesta.

Muzejska vasica Zaanse Schans

Večino hišk, ki jih lahko danes vidimo in v katerih so prodajalne spominkov, muzeji ali restavracije, so pripeljali iz drugih delov Nizozemske. Znamenite mline na veter so pričeli graditi v 17. stoletju. V času njihovega razcveta so jih ob reki Zaan v razdalji desetih kilometrov našteli več kot 100. Štiri od teh mlinov so obnovili in danes tvorijo turistično atrakcijo, vasico Zaanse Schans. Na ogled so tako mlin, kjer so pridelovali olje; mlin, ki je služil izdelavi krede in barv; mlin, ki je poganjal žago in četrti, najmanjši, ki je služil pridelovanju gorčice.

V mlinu, kjer prikazujejo izdelovanje barv, vsak gost dobi list s kratkim opisom – na voljo je tudi v slovenščini.

Projekt Zuiderzee

Zuiderzee sega vse do Amsterdama in že vse od 17. stoletja dalje so se vrstila prizadevanja, da bi predel zajezili in izsušili, a noben od zastavljenih projektov ni uspel, dokler nista leta 1916 popustila nasipa pri Volendamu in Marknu in je voda narasla vse do Amsterdama. Poplave so botrovale največjemu hidravličnemu projektu na Nizozemskem – Zuiderzee projekt. Pet let neprekinjenega dela, da so zgradili 32 kilometrov dolg nasip, ki povezuje dve provinci – Severno Holandijo s provinco Friesland. 28. maja 1932 so zajezili zadnjo luknjo in na mestu zgradili spomenik. Na južni strani nasipa je sčasoma nastalo sladkovodno jezero Ijsselmeer, ki je dobilo ime po reki Ijssel.

Mesto Alkmaar

Mesto Alkmaar je poleg številnih znamenitosti in kulturno zgodovinskih spomenikov znano tudi po znameniti tržnici s sirom, ki jo pripravijo vsak petek dopoldne, od začetka aprila do začetka septembra. Dogaja se na trgu Waagplein in velja za eno najbolj priljubljenih atrakcij za turiste na Nizozemskem. Na tržnici sirov sicer ni mogoče kupiti, saj gre zgolj za prikaz, kako so nekoč trgovci in nosači opravljali svoj posel. Prinesene sire po določitvi cene nosači, ki pripadajo cehu s 400-letno zgodovino, po dva in po dva, v tradicionalnih oblačilih in klobukih v štirih različnih barvah, odnesejo najprej na javno tehtnico v Waaggebouw.

Keukenhof – park tulipanov in cvetja

Gojenje tulipanov je vzcvetelo v začetku 20. stoletja. Na mestu, kjer se razprostira znameniti park Keukenhof, je bilo nekoč lovsko posestvo vnukinje Ludvika Bavarskega, grofice Jacobe von Wittelsbach. Velik del takratnega posestva je danes naravni park. Leta 1949 so v parku lokalni gojitelji tulipanov prvič pripravili razstavo, ki je doživela nesluten uspeh in od takrat razstavo vsako leto ponovijo. Najboljši čas za obisk parka, odprt je od aprila do sredine maja, naj bi bil po dežju, ko sonce na novo prebudi cvetove, ki se bohotijo v svoji lepoti in omamljajo obiskovalce s svojimi vonji.

Ne spreglejte