Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
12.57

Osveženo pred

2 tedna, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vipava Vipavska dolina

Četrtek, 23. 5. 2013, 12.57

2 tedna, 3 dni

Po kos vipavske zgodovine in zalogaj vipavskih dobrot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ta konec tedna bodo prebivalci Vipavske doline na ogled in pokušnjo postavili vse, kar imajo in znajo, ter obiskovalcem ponudili izvirno vipavsko izkušnjo.

Vipavska dolina se je v zgodovino zapisala že zdavnaj. Starorimski cesar Teodozij je namreč ob reki Frigidus oziroma Mrzli reki (šlo naj bi za reko Vipavo) dobil eno najpomembnejših bitk rimskega imperija nad pogani, pri tem pa mu je menda po legendi pomagala silovita vipavska burja, ki je odpihnila puščice nasprotnikov.

Zakaj tja? A kot pravijo domačini, je prav burja do konca zaznamovala ta konec sveta. "Izvir sprostitve, okusov, narave, sanj, domačnosti, preteklosti in doživetja," svojo dolino opisujejo Vipavci. Odkar je skoznjo speljana hitra cesta, je še bolj dostopna in ni razloga, da se ne bi zapeljali pod mogočna pobočja Nanosa, Hrušice in Trnovskega gozda. Ta so postala priljubljeno vzletišče jadralnih padalcev, ki ob lepem vremenu zapolnijo nebo, trdna tla pa medtem ponujajo obilico kulinaričnih in vinskih užitkov. Ne nazadnje v Vipavski dolini domujejo vrhunske gostilne, kot sta gostilna Pri Lojzetu na dvorcu Zemono in Majerija, pa cel kup turističnih kmetij in ne nazadnje četa mednarodno priznanih vinarjev, kot sta Batič in Mlečnik.

Zakaj zdaj? Ta konec tedna je čas za premierno izvedbo Izvirne Vipavske, dogodka, na katerem bodo Vipavci na enem mestu zbrali in predstavili najboljše, kar lahko ponudijo, od sirov, vin in vipavskih češenj, ki so že rdeče in sladke, do športnih in rekreativnih možnosti v njihovi dolini in ne nazadnje svojo bogato zgodovino.

V soboto in nedeljo se bo zvrstilo lepo število dogodkov in dejavnosti, od vipavske tržnice z domačimi dobrotami do umetniške tržnice z izdelki domače in umetnostne obrti. Udeležite se lahko brezplačnih vodenih ogledov Vipave in graščine Lanthieri in si ogledate atraktivno dirko rimskih kvadrig ter gladiatorske boje ali pa starorimsko Vipavo spoznate v pravi rimski taverni na Glavnem trgu. Manjkalo ne bo niti športa – v soboto bo košarkarski turnir, v nedeljo pa prirejajo pohod, kolesarski šprint in plezanje.

Ne spreglejte