Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2015,
10.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Niko Klanšek Kickstarter

Četrtek, 15. 10. 2015, 10.07

8 let

Pametni skiro, ki so ga navdihnili newyorški poštarji (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Smart Ped je pametni električni skiro, s katerim se lahko peljemo tudi 25 kilometrov na uro. Podjetje FlyKly Nika Klanška na Kickstarterju zbira prednaročila. Ciljajo na sto tisoč dolarjev.

Podjetnik Niko Klanšek s svojo ekipo Fly Kly na Kickstarterju predstavlja najnovejši izdelek, električni skiro, ki sledi njihovi filozofiji: spremeniti in izboljšati način prevoza v urbanih središčih. To pot so uspešno začrtali pred dvema letoma, ko so na isti platformi s kampanjo za pametno električno kolo zbrali kar 700 tisoč dolarjev (skoraj 640 tisoč evrov).

S pomočjo zadnjega kolesa s skirojem tudi 50 kilometrov daleč Skiro Smart Ped, ki v prednaročilu stane od 699 do 749 evrov, v redni prodaji pa ga bo mogoče kupiti za skoraj dvakrat več, je zložljivo prevozno sredstvo, ki ga poganjata dve kolesi, večji, kot smo jih vajeni na običajnih skirojih. Ključno je zadnje kolo, ki sledi tehnologiji Smart Wheela.

Kolo ima vgrajeno baterijo, ki jo polni elektrika, z njeno pomočjo pa se lahko uporabnik z manj napora vozi dlje in hitreje. S popolnoma napolnjeno baterijo lahko prevozimo do 50 kilometrov, pri tem pa dosežemo hitrost do 25 kilometrov na uro.

Skiro je za zdaj na voljo v beli in črni barvi, tehta pa 11 kilogramov.

Navdih? Poštarji, ki so pred stoletjem po New Yorku raznašali pošto. Ideja o takšnem poganjalcu sicer ni nova, pri Fly Kly so se pri načrtovanju novega električnega prevoznega sredstva zgledovali po skirojih, ki so jih pri svojem delu v začetku 20. stoletja uporabljali newyorški poštarji.

Če so ti za vožnjo izkoriščali le svojo moč, pa Smart Ped s pridom izkorišča prednosti sodobne tehnologije. Skiro lahko uporabnik poveže z aplikacijo, beleži svoje priljubljene poti, prevožene kilometre in hitrost. Na skiro lahko pritrdimo tudi pametno lučko (nanjo pa pametni telefon).

Ne spreglejte