Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 2. 2016,
13.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

lestvica top 10 TripAdvisor

Četrtek, 18. 2. 2016, 13.29

7 let, 12 mesecev

Najlepše plaže v Evropi imajo Španija, Grčija in Portugalska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Popotniški spletni portal TripAdvisor je razkril nov izbor, ob katerem lahko za trenutek pozabite na hladen, moker in siv februar.

TripAdvisor je objavil nov izbor v okviru Travelers' Choice Awards, nagrad po glasovih njihovih uporabnikov. Tokrat so izbrali najlepše plaže.

Med najlepše na svetu se je uvrstila le ena evropska plaža, sicer pa na svetovni lestvici kraljujejo za nas eksotične destinacije, kot so Antili, Sejšeli in Južna Amerika. Izbor smo zato zožili in pregledali, katere plaže so obveljale za najlepše v Evropi. Mimogrede, na lestvici ni niti ene jadranske.

1. Playa de Ses Illetes, Španija

Plaža na balearskem otoku Formentera leži na dolgem peščenem polotoku, ki sega proti razvpitemu sosednjemu otoku Ibizi, prav od tam pa se na Formentero po naporni noči pridejo spočit mnogi žurerji. Playa de Ses Illetes je tudi edina plaža, ki se je na TripAdvisorju uvrstila med deset najlepših na svetu – je na sedmem mestu.

2. Elafonisi, Grčija

Otoček Efalonisi leži tik ob jugozahodni obali Krete, ob lepem vremenu je mogoče do njega priti tudi peš po plitvini. Tamkajšnje plaže spominjajo na karibske, njihov pesek je bleščeče bel, ponekod celo rožnat, morje pa turkizno modro.

3. Praia da Marinha, Portugalska

Tako imenovana mornarska plaža je ena najznamenitejših na Portugalskem. Leži v regiji Algarve na atlantski obali, z zlatimi klifi, ki se vzpenjajo nad peščeno plažo, pa je dosegla svetovno prepoznavnost.

4. El Cotillo, Španija

Kanarski otoki so geografsko bližje Afriki kot Evropi, a ker spadajo pod Španijo, tudi tamkajšnje plaže spadajo na evropsko lestvico. Na četrtem mestu so tako plaže in lagune v okolici mesteca El Cotillo na otoku Fuerteventura, ki so še posebej priljubljene pri nudistih in deskarjih.

5. Playa de Bolonia, Španija

Zaliv v bližini Tarife, najjužnejše točke Španije (in celinske Evrope), se lahko pohvali s 3,8 kilometra dolgo plažo, ki ji poseben pečat daje starorimsko arheološko najdišče – ruševine nekdanje rimske naselbine veljajo za najbolje ohranjene v Španiji.

6. Playa de Cofete, Španija

Še ena plaža na kanarskem otoku Fuerteventura s svojo divjo lepoto odtehta naporno, luknjasto in zavito pot, ki jo je treba premagati do nje. Zaradi močnih vetrov, visokih valov in morskih tokov ni plaža za družine in neizkušene plavalce – pravzaprav se večina obiskovalcev raje drži kopnega.

7. Porto Limnionas, Grčija

Ta zaliv je eden najbolj skritih na sicer precej obleganem grškem otoku Zakintos in idealen za tiste, ki imajo raje skalnate kot peščene plaže. Morje je tam zaradi podvodnih izvirov nekoliko bolj hladno, pustolovske plavalce pa navdušujejo votline, ki jih je v obalo vdolblo morje.

8. Iztuzu, Turčija

Dolg peščeni polotok je ločnica med morjem in sladkovodno delto reke Dalyan. Ker je to eno glavnih gnezdišč glavatih karet, ogroženih morskih želv, je plaža zaščitena in zato se je izognila razvoju množičnega turizma.

9. Fig Tree Bay, Ciper

Figov zaliv se razprostira ob letoviškem mestu Protaras v severovzhodnem, turškem delu Cipra, tamkajšnja plaža pa je ena bolj turističnih na tej lestvici. Izkušeni popotniki predlagajo obisk septembra ali oktobra, ko se turistične množice razredčijo, morje pa je še vedno prijetno toplo.

10. Cala Comte, Španija

Prevlado Španije na lestvici potrjuje tudi deseto mesto, plaža na otoku Ibiza, ki jo je prav tako kot prejšnjo dobro obiskati pred vrhuncem sezone ali po njem. Zaradi lege je idealna za opazovanje spektakularnih sončnih zahodov.

Ne spreglejte