Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 9. 2013,
12.32

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 4. 9. 2013, 12.32

7 let

Na juriš na Vršič, potem pa na veselico treh držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na kranjskogorskem koncu bo ta konec tedna veselo. Kolesarji bodo jurišali na Vršič, na tromeji med Slovenijo, Avstrijo in Italijo pa prirejajo tradicionalno druženje ob glasbi, hrani in pijači.

Zakaj tja? Zgornjesavska dolina je vabljiva v vsakem letnem času. Pozimi jo zasedajo ljubitelji zimskih športov, poleti se hodijo tja hladit razgreta telesa iz bolj vročih koncev države, pomlad in jesen pa sta kot nalašč za pohodnike, kolesarje in druge ljubitelje narave. Ta konec tedna v okolici Kranjske Gore prirejajo kar dva pomembna dogodka in zabave bo dovolj tako v soboto kot v nedeljo.

Kaj se bo dogajalo? V soboto je čas za že 35. Juriš na Vršič, atraktivno kolesarsko dirko, na kateri bodo najbolj vzdržljivi poganjalci pedalov premagali 801 meter višinske razlike in se iz Kranjske Gore po strmih serpentinah povzpeli na Vršič, najvišji slovenski cestni prelaz. Štart je ob 11. uri, če želite dirko spremljati kje ob progi, se tja podajte prej, da ne boste ovirali kolesarjev. Na vrhu prelaza sicer ne bo zagotovljenih parkirišč in če se boste tja odpeljali z lastnim vozilom, parkirajte pri Erjavčevi koči, sicer pa bo od 11. do 12. ure veljala popolna zapora ceste na Vršič.

V nedeljo pa bo nedaleč stran potekalo prav tako tradicionalno srečanje na tromeji Slovenije, Avstrije in Italije. Letos ga prirejajo že 34. zapovrstjo, sicer pa se je na enem od njih rodila tudi zamisel o olimpijskih igrah v organizaciji treh dežel.

Prireditev se začne s pohodom izpred gostilne Šurc v Ratečah proti Peči, vrhu oziroma točki, kjer se stikajo tri meje, tam pa bo poskrbljeno tako za hrano in pijačo kot za zabavo. Ne zgodi se pogosto, da se lahko na tromeji zavrtite ob živi glasbi! Parkiranje bo zagotovljeno na bivši železniški progi v Ratečah in cesti od gostilne Mojmir do mejnega prehoda.

Kakšno bo vreme? Organizatorji srečanja na tromeji sicer opozarjajo, da bodo srečanje na tromeji v primeru slabega vremena prestavili na naslednji konec tedna, a hiter pogled na vremensko napoved pravi, da bo v Zgornjesavski dolini ta konec tedna prav prijetno – sijalo bo sonce, ogrelo pa naj bi se na prijetnih 23 stopinj Celzija.

Ne spreglejte