Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2011,
8.38

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 17. 6. 2011, 8.38

8 let, 5 mesecev

Na jubilejni 30. Festival idrijske čipke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Idriji od 17. do 19. junija prirejajo že 30. Festival idrijske čipke. Letošnja novost je Modni spektakel idrijske čipke, poskrbeli pa bodo tudi za delavnico klekljanja, večerne koncerte ...

Idrijska čipka velja za enega najbolj cenjenih osebnih, protokolarnih in poslovnih daril, s katerimi se tako Idrija kot celotna Slovenija predstavljata svetu. Ta konec tedna bo po vsej občini, ki je letos razglašena za alpsko mesto leta, še posebej veselo, saj tam poteka 30. Festival idrijske čipke, pestre aktivnosti pa bodo na različnih lokacijah. Program se danes začne že v dopoldanskih urah z odprtjem čipkarskih razstav, ob 21.30 bo na Mestnem trgu sledilo slavnostno odprtje festivala pod naslovom Dediščina idrijske čipke – bogastvo za prihodnost, po 23. uri pa bodo obiskovalci na Trgu svetega Ahacija rajali s skupino Rock Partyzani.

Delavnica klekljanja, cirkuška predstava, pokušina vin …

V soboto bodo ves dan organizirane različne dejavnosti. Odrasli se lahko udeležijo delavnice klekljanja, dejavnost bo predstavljena tudi pred tamkajšnjo čipkarsko šolo, otroci se lahko ob 11. uri pozabavajo ob ogledu cirkuške predstave, privrženci vin iz Vipavske doline se lahko udeležijo predstavitve tovorjenja vina s konjsko vprego in pokušine vin, ob 20.30 pa sledi nastop Vlada Kreslina in Malih bogov ter skupine Stereotipi.

Modni spektakel idrijske čipke Letošnja novost festivala je Modni spektakel idrijske čipke, ki bo v soboto ob 20. uri v Modri dvorani, častna pokroviteljica pa bo žena predsednika države Barbara Miklič Türk. Na njem se bo predstavilo 13 uveljavljenih modnih oblikovalcev, ki bodo predstavili 32 svečanih večernih kreacij in kolekcijo poročnega spodnjega perila z idrijsko čipko. Po modni brvi se tokrat ne bodo sprehodile le manekenke, pač pa se bodo v kreacije z idrijsko čipko odele tudi znane Slovenke. Prireditev bo povezoval Taiji Tokuhisa, glasbeni gostje pa bodo Nuša Derenda, Katja Fašink in Rok Ferengja.

Praznično podeželje

V nedeljo bo v sklopu pestrega programa nastopil belokranjski ansambel Vasovalci, predstavili bodo praznične obleke podeželja, na voljo bodo dobrote z idrijskega podeželja, nastopila bo folklorna skupina Justin Kogoj, potekala bosta razstava kreacij z Modnega spektakla idrijske čipke z naslovom Dediščina idrijske čipke in državno tekmovanje v klekljanju, izpred čipkarske šole bo "pihnila" godba na pihala, razglasili bodo najlepšo čipko, večer pa bodo popestrili Primorski fantje, ki bodo tudi sklenili jubilejni festival.

Ne spreglejte