Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
22. 11. 2017,
15.45

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Natisni članek

Ledena fantazija drsališče drsanje Rene Mlekuž park Zvezda Kongresni trg

Sreda, 22. 11. 2017, 15.45

6 let, 4 mesece

Na drsališču v Parku Zvezda bo lahko hkrati drsalo 600 ljudi #foto

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Ledena fantazija, Rene Mlekuž | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V soboto, 25. novembra, slab teden pred prazničnim prižigom lučk v Ljubljani, se bodo v Parku Zvezda na Kongresnem trgu na drsališče pognali prvi drsalci. Teh bo na drsalnih površinah, velikih 2000 kvadratnih metrov, lahko največ 600, nanje pa bodo pazili nekdanji hokejisti.

Ljubljana je v zadnjih letih pozimi pogrešala drsanje na prostem, zato je preobrazba Parka Zvezda v zimsko pravljico z ledenimi ploskvami zelo dobrodošla. Za to je med drugim poskrbel nekdanji smučarski reprezentant Rene Mlekuž, ki pravi, da so z ekipo navdih za Ledeno fantazijo našli v tujini, v drugih evropskih prestolnicah, a še najbolj se zgledujejo po hrvaški.

"Zagreb se projekta s podobno velikim drsališčem loteva že četrto leto in so v 45 dneh prodali približno 90 tisoč vstopnic. Podobno si želimo tudi mi."

Rene upa, da bodo lahko sledili zgledu Zagreba. | Foto: Ana Kovač Rene upa, da bodo lahko sledili zgledu Zagreba. Foto: Ana Kovač

Tudi Ledena fantazija bo namreč odprta 45 dni, od 25. novembra do 7. januarja, vsak dan, brez izjeme, dodaja Rene. "Tudi če bo deževalo, bomo odprti. No, ampak verjetno bo takrat malo manj obiska (smeh)." V Parku Zvezda boste lahko drsali od 9. do 24. ure, vmes pa si bo ekipa vsaki dve uri vzela pol ure za glajenje ledu.

To pomeni, da boste lahko drsali tudi na božični večer, za božič, na silvestrovo in novega leta dan. Pripravljajo še posebne tematske dogodke in koncerte, ki bodo drsališče še dodatno popestrili.

Ledena fantazija pred odprtjem:

Fotogalerija
1 / 14

Drsalni reševalci za 600 drsalcev

Ledena fantazija je postavljena po nareku Parka Zvezda, kar pomeni, da vključuje dobro poznane (zdaj poledenele) potke pa tudi naklon. "Park Zvezda ima v povprečju štiri odstotke naklona, kar je kar precej," razlaga Rene. Zato je bilo malce težje postaviti ravne površine, a potke se še vedno malce spuščajo. "V ta namen bomo na koncu klančine postavili zaščitne blazine, da ne bo prišlo do kakšnih grdih udarcev."

Za preprečevanje hujših poškodb bodo skrbeli drsalni reševalci, izkušeni drsalci, ki bodo nadzirali varnost na drsališču. "To bodo imeli pod nadzorom odlični drsalci, zdajšnji in nekdanji hokejisti, ki bodo skrbeli za red in vse potrebno na ledu. Če bo kdo koga ogrožal, če bo kdo drsal s hrano v roki ali denimo z veliko torbo na rami, bo moral zapustiti drsališče, saj je to nevarno zanj in za druge."

Na drsališču bo hkrati lahko drsalo 600 drsalcev, čeprav imajo za izposojo na voljo 800 parov drsalk. "Zmogljivost je sicer večja, a smo omejili pri številki 600, da imajo vsi dovolj prostora za drsanje."

Led bodo gladili vsaki dve uri. | Foto: Ana Kovač Led bodo gladili vsaki dve uri. Foto: Ana Kovač

Bar s teraso za nedrsalce

Rene je prepričan, da bo drsališče pritegnilo veliko ljudi, saj verjame, da bo to predstavljalo nekaj dodatno čarobnega v prazničnem decembru, upa tudi, da jim bo vreme dobro služilo. So pa mislili tudi na vse tiste, ki jim drsanje ne gre prav dobro od rok.

Paviljon, kjer bo garderoba za obiskovalce in kjer bodo izposojali drsalke, so nadgradili z zgornjo teraso, kjer bo bar z razgledom na drsališče in Ljubljanski grad, kar bo omogočala steklena streha.

A Ledena fantazija bo zelo kmalu dobila tekmeca, saj se na parkirišču, namenjenem Emoniki, ob železniški postaji, odpira še Ledena dežela. Organizatorji napovedujejo odprtje konec novembra, na njihovem drsališču pa se bo drsalo vse do marca 2018.

Novinarka: Petra Vehovar/Video: Planet TV


Ne spreglejte