Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2013,
14.23

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 21. 11. 2013, 14.23

7 let

Med bleščeče stojnice dunajskih božičnih sejmov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Morda se zdi komu prezgodaj za božično-novoletno vzdušje, a v več evropskih prestolnicah so praznični sejmi že v polnem teku. Tudi na Dunaju, ki jih gosti kar 21.

Zakaj tja? Tradicija adventnih oziroma predbožičnih sejmov izvira iz nemško govorečega dela Evrope – Nemčije, Avstrije, Južne Tirolske in Alzacije –, kjer so jih začeli prirejati že v poznem srednjem veku, od takrat pa se je običaj razširil tudi v druge dežele. Med najbolj znanimi in najbolj obiskanimi adventnimi sejmi je zagotovo Christkindlmarkt pred dunajsko mestno hišo, a ta še zdaleč ni edini v avstrijski prestolnici. Dunaj jih ima namreč kar 21.

Zakaj zdaj? Christkindlmarkt so na tradicionalnem prizorišču odprli že prejšnjo soboto, ta konec tedna pa bo sveže odprtih še nekaj dunajskih adventnih sejmov. Vonj po medenjakih, sladkorni peni in kuhanem vinu se bo začel širiti pred dvorcem Schönbrunn, kjer bodo na stojnicah ponujali pester izbor izvirnih daril, ročno izdelanega nakita in okraskov. Z božičnimi pesmimi bodo nastopili različni zbori, pihalni orkestri in glasbene skupine z vsega sveta. Ta konec tedna se začenja tudi sejem s ponudbo izdelkov iz najrazličnejših materialov na Karlovem trgu, ki velja za najbolj umetniškega.

Kaj pa ostali sejmi? 60 stojnic s tradicionalnimi umetniškimi izdelki in originalnimi darili vabi obiskovalce tudi na Trg Marije Terezije med Umetnostnozgodovinskim in Prirodoslovnim muzejem, živahno pa je tudi v zabaviščnem parku Prater z raznolikim glasbenim programom in zabavnimi nastopi. Letos prvič prirejajo tudi sejem pred Štefanovo katedralo s 26 prodajnimi stojnicami kakovostnih izdelkov iz Avstrije, prav tako prvič bodo priredili manjši predpraznični sejem na multikulturni tržnici Naschmarkt.

Kaj jesti in piti? Če vam ponudba na sejmih ni dovolj, se podajte v mesto na katero od dunajskih specialitet, kot so cesarski praženec, jabolčni zavitek z vaniljevo kremo ali, seveda, dunajski zrezek. Na Dunaju (verjetno) niste vsak dan, zato si ob tej priložnosti privoščite najboljše in se napotite v katero od dunajskih gurmanskih institucij: dunajski zrezek morate pojesti pri Figlmüllerju, "sacherco" seveda v hotelu Sacher, "tafelspitz" oziroma kuhano govedino pa je treba jesti pri Plachutti. Počutili se boste cesarsko, a pozor, takšne so tudi cene. Za cenejšo, a izjemno raznoliko ponudbo hrane skočite na že omenjeno tržnico Naschmarkt. Obstaja že od 16. stoletja, od takrat pa je že zdavnaj prerasla okvire živilskega trga ter se razvila v stičišče klasične dunajske kulinarike in mednarodnih kuhinj. V številnih gostinskih lokalih in pri še številnejših prodajalcih lahko najdete vse od sadja in zelenjave do vietnamskih in libanonskih jedi.

Ne spreglejte