Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 5. 2014,
10.36

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 14. 5. 2014, 10.36

8 let, 3 mesece

Makedonija ima največji križ in najboljši opij na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Makedonija je mlada država z zelo bogato zgodovino in številnimi naravnimi znamenitostmi. Poiskali smo nekaj zanimivih podatkov o tej državi nekdanje Jugoslavije.

- Makedonija je edina država nekdanje Jugoslavije, ki je leta 1991 postala neodvisna brez kaplje prelite krvi.

- V Skopju se je leta 1910 albanskim staršem rodila Mati Tereza, ustanoviteljica Misijonark ljubezni.

- Kokino je četrti najstarejši oziroma najpomembnejši astrološki observatorij na svetu, za Abu Simlu iz Egipta, Stonehengeom iz Velike Britanije in Angkor Watom iz Kambodže. Makedonski observatorij je iz neolitika ali mlajše kamene dobe, postavljen na višini 1030 metrov v bližini Kumanova. Arheološke in astronomske analize so pokazale, da je observatorij star več kot 3800 let.

- Ohridsko jezero je najstarejše in eno izmed najglobljih jezer v Evropi, na najgloblji točki dosega 288 metrov. Nastalo je pred približno štirimi milijoni let in se ponaša z edinstvenimi bogatimi endemskimi in redkimi živalskimi vrstami, ki jih niso našli nikjer drugje. Zahvaljujoč bogati kulturi skozi zgodovino sta bila Ohridsko jezero in mesto Ohrid leta 1980 proglašena za svetovno kulturno dediščino pod zaščito Unesca.

- Skopje je v svoji zgodovini doživelo kar nekaj rušilnih potresov. Najhujša sta bila v letih 518 in 1963, ko je bilo porušeno skoraj celotno mesto. Poleg tega je avstro-ogrski general Piccolomini naročil, da so v 18. stoletju mesto zažgali.

- Aleksander Veliki ali Aleksander Makedonski je bil veliki vojskovodja, kralj nekdanje Makedonije, poznan kot eden najboljših antičnih vojskovodij in prvi vojskovodja, ki je razširil svoj imperij prek Grčije in Perzije do Indije in Egipta. V njegovem času je bila Makedonija najmočnejše kraljestvo, po njegovi smrti pa je razpadla in postala prva rimska provinca.

- Odkar je Makedonija leta 1991 postala neodvisna država, je imela dve zastavi. Obe imata rumeno sonce na rdeči podlagi. Prva različica je posnetek Verginske zvezde, ki so jo našli leta 1977. Verginsko sonce ali Vergidska zvezda je simbol, oblikovan kot sonce s 16 žarki. Sonce so odkrili na zlatem larnaksu (izraz označuje majhno krsto ali skrinjo, v katero so namestili pokojnikove ostanke) v verginski kraljevski grobnici. Vergina leži v grški Makedoniji, zato so Grki zahtevali pravice do uporabe simbola ter Makedonijo prisilili, da je spremenila zastavo. Grčija je zaustavila trgovanje med državama in vodstvo ZN v New Yorku prisilila, da so odstranili zastavo Makedonije. Kot kompromis je Makedonija leta 1995 spremenila zastavo v takšno, kot jo poznamo zdaj.

- Milenijski križ je na vrhu hriba Vodno v bližini Skopja. Največji križ na svetu, visok je 66 metrov, so kot spomenik za 2000 let krščanstva v Makedoniji in na svetu postavili leta 2002.

- Makedonija je prva država na svetu, ki ima neomejen dostop do brezžičnih širokopasovnih povezav.

- Raznolika etnična pripadnost v Makedoniji je bila navdih za macédoine, solatno mešanico sadja in zelenjave, ki je priljubljena v Španiji, Franciji, Italiji in Latinski Ameriki.

- Makedonski opij je eden izmed najboljših na svetu s 15 morfijskimi enotami. Turški opij jih ima šest, indijski sedem, kitajski osem. Morfij v medicini velja za najmočnejši analgetik med naravnimi snovmi. Pridobiva se ga iz opija, posušenega mlečka nezrelih glavic vrtnega maka. Iz morfija pa so naredili tudi heroin, ki je ena izmed trdih drog.

Ne spreglejte