Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2016,
11.22

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav, d. d.

Natisni članek

advertorial Zavarovalnica Triglav kolesarjenje Na kolo

Petek, 8. 4. 2016, 11.22

2 meseca, 1 teden

Kolo in avto: izleti s kolesom, kamor nas odpelje avto

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav, d. d.
potovanje kolo

Prihaja čas v letu, ko kolesarski izleti postanejo priljubljen način preživljanja prostega časa in ko se številne družine odpravijo na izlet z avtomobilom in s kolesi na strehi.

Kolo je najprimernejše prevozno sredstvo, če želimo res uživati v naravi in na svežem zraku ter spoznavati različne kraje. A v okolici doma smo že vse prekolesarili, otroci so se naveličali vedno istih poti, pa tudi odrasli bi jim radi pokazali lepote malce bolj oddaljenih krajev.

Če potujemo večinoma s kolesom in se ne moremo odločiti, kaj imamo raje, kolo ali avto, je idealno, da združimo oboje in se veselimo novih dogodivščin, ki jih ponuja potovanje s kolesom in avtomobilom hkrati.

Namig za nekaj avtomobilsko-kolesarskih izletov:

potovanje kolo | Foto:

Čas je torej, da se opremimo s primernim prtljažnikom za kolesa in da na zemljevidu izberemo, kje bomo vrteli pedala. Stezice in ceste okrog domačega kraja bodo zamenjale manj znane poti.

Po Sloveniji:

Prekmurje je idealno za kolesarski izlet z družino, saj ponuja ogromno možnosti za rekreacijo za rekreativce in tiste, ki pričakujejo bolj resne kolesarske izzive.  | Foto: Prekmurje je idealno za kolesarski izlet z družino, saj ponuja ogromno možnosti za rekreacijo za rekreativce in tiste, ki pričakujejo bolj resne kolesarske izzive.

Sladka pot je ena izmed kolesarskih poti iz priročnika Raj za kolesarje. Med potjo lahko uživate v različnih domačih dobrotah in ob občudovanju lepot narave zaidete tudi do kakšne kulturne znamenitosti.

Začetek: Moravske Toplice, Martjanci, Sebeborci, Ivanovci, Kančevci, Ratkovci, Lončarovci, Ivanjševci, Berkovci, Prosenjakovci, Motvarjevci, Bukovnica, Bogojina in Tešanovci. Dolžina približno: 40 kilometrov.

Zgornjesavska kolesarska pot je ena najlepših pri nas, saj poteka ob vznožju Špikove skupine, ki nam ponuja izjemne razglede. Speljana je po nekdanji železniški progi iz Mojstrane skozi Kranjsko Goro v Italijo. Kolesarsko pot lahko začnemo že v Martuljku ali Kranjski Gori in kolesarimo le do Podkorena, Planice ali Rateč, lahko pa se zapeljemo prav do Belopeških jezer pri Trbižu.

Parenzana oziroma Porečanka je priljubljena obalna kolesarska proga, ki poteka po nekdanji železniški progi Trst–Poreč. Kolesarjenje po njej je slikovit, a tudi orientacijsko zapleten potep po Istri. Parenzana je 123-kilometrska železniška proga, na kateri bomo srečno sopihali skozi pravljično pokrajino in se veselili vsakega novega kotička. Slovenski del Parenzane je dolg 32 kilometrov, velik del ga spremlja Jadransko morje.

Po Evropi:

Kolesarska pot ob Donavi je odlična ideja za izlet, pri katerem združimo kolesarjenje in kampiranje. | Foto: Kolesarska pot ob Donavi je odlična ideja za izlet, pri katerem združimo kolesarjenje in kampiranje.

Okrog Bodenskega jezera so ene izmed najlepših kolesarskih poti v Avstriji. Obrežje jezera je razdeljeno med Avstrijo, Nemčijo in Švico, v ozadju se dvigajo zasneženi vrhovi Alp. Kolesarske proge so odlično označene in le minimalno potekajo po prometnicah. Vremenski pogoji in teren so primerni za začetnike in družine z otroki, saj nas javni prevoz tudi s kolesom hitro pripelje do avtomobila, če ugotovimo, da smo preveč utrujeni za nadaljevanje.

Ob Donavi je speljana izjemno znana kolesarska pot, verjetno najbolj znana v Evropi. Večinoma kolesarji vozijo ob toku navzdol, zato se je tega treba držati, saj bi se sicer morali neprestano umikati vsem, ki kolesarijo ob toku navzdol. Začnemo lahko že v nemškem Passauu in končamo na Dunaju. Pot je dolga 320 kilometrov, vendar se ji lahko priključimo kjerkoli in opravimo nekaj zanimivih izletov, saj se lahko odpeljemo do Bratislave, ki je le 50 kilometrov oddaljena od Dunaja. Ker so ob poti številni kampi, lahko na izletu v tem delu Avstrije povežemo kampiranje s kolesarjenjem.

Bolzano–Verona–Benetke je kolesarska pot, pri kateri se lahko odločimo za kolesarjenje okrog Bolzana, Gardskega jezera, Verone, Vicenze in Padove ter Benetk. Bolzano je čudovito gorsko mesto in le malo krajev v Evropi se lahko pohvali s tako izjemnimi kulisami kot edinstveni Dolomiti. Ob reki Adiža bomo našli veliko presunljivih kotičkov, tudi če ne prevozimo celotne 150-kilometrske poti.

Da nas kaj ne preseneti …

potovanje kolo | Foto:

1. Spakiramo nekaj osnovnega orodja za popravilo kolesa in rezervne zračnice. Ne pozabimo na tlačilko!

2. Poučimo se o osnovah kolesarske mehanike.

3. Ko se vozimo v avtomobilu s kolesi na strehi, bodimo pozorni na svojo novo višino.

4. Kupimo prtljažnik za kolesa, ki je preprost za uporabo, primeren za vsa kolesa in ima dobro ključavnico.

5. Ne pozabimo na osnoven komplet prve pomoči.

6. Preverimo vremensko napoved in lokacije za počitek.

Dogodivščine so prijetnejše v družbi, zato se odpravimo na pot z družino ali družbo, ki nam bo polepšala vsak kilometer poti – v avtomobilu ali na kolesu.

Kako sproščeno na pot? Poskrbimo za varnost in zavarovanja.

Ob sklenitvi avtomobilskega zavarovanja v času med 1. 3. 2016 in 28. 2. 2017 lahko v akciji Sprosti čas ugodno sklenete zavarovanje odgovornosti in asistence za kolesarje, ki nudi kritje za vso družino. Kolesarska asistenca velja na področju Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške.

Poleg tega pa lahko ugodno sklenete še zavarovanje prtljage (prtljaga v vozilu, strešni kovčki, kolesa na prtljažniku, otroški avtosedež …) in zavarovanje rehabilitacije po prometni nesreči.

Sklenitev vsaj enega akcijskega zavarovanja pa vam dodatno prinese še kupon za do 30 evrov ugodnejšo sklenitev letnega turističnega zavarovanja, ki velja na področju vsega sveta (razen v Sloveniji). S tem boste zares poskrbeli za varne poti v tujino.

Poskrbite, da boste zavarovani tudi zunaj avtomobila in izkoristite ugodnosti, ki jih prinaša akcija Sprosti čas.

S posebnim testom preverite, ali obvladate zavarovanja, ki vam lahko pomagajo, ko na izletu ne gre vse po načrtu.

Ne spreglejte