Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 12. 2011,
7.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 6. 12. 2011, 7.43

7 let, 12 mesecev

Čarovnija adventa na Dunaju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ni naključje, da sem se za obisk Dunaja, "zibelke" evropske kulture, odločil ravno v času, ko se odene v svojo najbolj pravljično podobo, v času predbožičnih praznikov.

Mesto je znano po svojih številnih božičnih sejmih, Christkindlmarkt pred mestno hišo pa je najbolj znan in obenem tudi največji.

Promenada in park pred mestno hišo med 12. novembrom, ko sejem odprejo, in 24. decembrom, ko nakupovalci na stojnicah nakupijo še zadnja darilca, postaneta zbirališče prebivalcev Dunaja in turistov. Številni se s kuhanim vinom ali za ta božični sejem tako značilnim punčem v rokah pomikajo med približno 140 okrašenimi stojnicami, ki radovednim pogledom ponujajo marsikaj: od pečenih mandljev do dobrot iz ingverja, od raznovrstnih igrač do številnih živopisnih okraskov za božično drevesce, od volnenih izdelkov do sveč in svečnikov … Ponudba je bogata in raznolika.

Zgodovina sejmov Začetki dunajskih božičnih sejmov segajo sedem stoletij v preteklost. Leta 1296 je tedanji cesar Albrecht dunajskim trgovcem podelil privilegij za organizacijo decembrskega sejma. V 16. stoletju so organizirali prvi Thomasmarkt, predhodnika današnjega božičnega sejma, kjer so poleg običajnih izdelkov iz tekstila ponujali tudi okusne medenjake in preostale tradicionalne božične sladice. Okoli dvesto let pozneje so sejem preimenovali v božični in tako je ostalo vse do današnjih dni.

Dunaj je božič, kot ga poznamo danes, prvič praznoval v obdobju bidermajerja v prvi polovici 19. stoletja. Takratna aristokracija je v svoje palače postavila prva božična drevesca, od leta 1814 naprej pa je postala tradicija, da se družina in prijatelji med seboj tudi obdarujejo.

Christkindlmarkt je na svoji trenutni lokaciji, torej pred mestno hišo, od leta 1975.

Osrednje drevo bdi nad dogajanjem … Ena glavnih atrakcij sejma je zagotovo osrednje božično drevo, ob vznožju katerega postavijo čudovite jaslice. Tradicija je, da drevo avstrijski prestolnici podari ena od zveznih dežel. Letos je 28 metrov visoko in 80 let staro igličasto lepotico podarila dežela Burgenland, krasi pa jo okoli 1.000 LED-lučk.

Otroci so vladarji tega sejma Sejem ima še eno izjemno lastnost. Gre za do otrok najprijaznejši sejem v Evropi, kar dokazujejo številne atrakcije in božične delavnice, namenjen najmlajšim. Je tudi sejem, kjer je prodaja vojaških iger in plastičnega orožja strogo prepovedana.

Park pred mestno hišo se vsako leto prelevi v bleščečo zimsko deželo, ki ji vladajo pravljični junaki in kjer ni prostora za neumnosti odraslih. Krošnje ogromnih javorjev in hrastov častitljivih starosti zažarijo v soju luči v obliki velikih rdečih src, sneženih mož, snežink, ledenih kristalov, angelov, zlatih hrastovih listov in balonov. Otroška srca bijejo hitreje, ko se med sprehodom po parku ustavijo pred znamenitim magičnim dvorcem, ki v ritmu glasbe spreminja svojo vizualno podobo. Ni večjega veselja kot takrat, ko se popeljejo z majhnim vlakom, Christkindl Expressom, se zavrtijo na starem dunajskem vrtiljaku ali na majhnih ponijih kopitljaje obkrožijo čokoladni vodnjak. Dva vhoda v park krasita svetlikajoča se oboka iz lučk – enega so poimenovali "Zvezdna noč", drugega "Snežinke".

Pisma Božičku v pošti v oblakih Božično dogajanje v parku ne bi bilo popolno brez pošte v oblakih, kjer lahko nostalgiki na tradicionalen način, prek pisanih (in ne tipkanih) besed, pošljejo božična voščila svojim najbližjim in prijateljem, otročad pa svoje želje pošlje bradatemu možu na severnem polu. V pošti je mogoče kupiti tudi posebne znamke z božičnimi motivi.

Največ zanimanja za božične delavnice Organizatorji božičnega sejma pred dunajsko mestno hišo so poskrbeli tudi za radovednost in nikoli trudne ročice malih "mojstrovalcev". Znotraj mogočne stavbe mestne hiše lahko nadobudneži od treh let starosti naprej v ročno-obrtnih in umetnostnih delavnicah sprostijo svojo energijo in domišljijo. V izredno priljubljeni pekarni postanejo kuharski mojstri v peki medenjakov in preostalih slastnih dobrot. Z barvami, lepilom in škarjami ustvarjajo božične voščilnice, oblikujejo majhne steklene vaze ali lesene okvirje za fotografije. Samo med prvim koncem tedna od odprtju sejma v delavnicah ustvarijo skoraj 3.000 različnih "mojstrovin". Edino pravilo v delavnicah, ki so jih prvič uvedli pred petimi leti, je: odrasli lahko "le" gledajo.

Christkindl kot simbol sejma Zagotovo najočarljivejšo nalogo božičnega sejma opravlja otrok Jezusa oziroma Christkindl, po katerem se sejem tudi imenuje. Christkindla ni mogoče najti na nobenem drugem sejmu v mestu, je edinstven in specifičen za izključno ta sejem.

Naloga dekleta – vloga Christkindla po tradiciji pripade predstavnici nežnejšega spola z Dunaja – v zlati opravi in s svetlečimi zlatimi lasmi je ne le razveseljevati obiskovalce sejma ter jim pripovedovati zgodbe in pesmi, temveč tudi obiskovati tiste, ki sejma ne morejo doživeti v živo, predvsem starejše v domovih in bolnišnicah, ter jim na ta način pričarati nasmeh v tem mrzlem času leta.

Vanessa, letošnji Christkindl, mi je med sprehodom po parku zaupala, da ni večjega veselja zanjo kot pomagati drugim in jih narediti srečne. Povedala mi je tudi, da se je na razpis za Christkindla prijavila predvsem zato, ker ji božič pomeni neizmerno energijo, veselje in čarobnost. Zanjo in še devet preostalih kandidatk je med številnimi prispelimi prijavami prek interneta glasovalo veliko število ljudi. Žirija je nato med desetimi izbrala pet najprimernejših kandidat, opravila z njimi poskusno snemanje in intervju ter na koncu izbrala prav njo. Z Vanesso se lahko obiskovalci v šestih tednih, kolikor sejem traja, družijo med četrtkom in nedeljo med 16. in 19. uro.

Naredite sebi uslugo in obiščite ta edinstveni sejem, ki je od Ljubljane oddaljen dobre štiri ure vožnje z osebnim vozilo. Vaša vera v s snegom prekrito pokrajino, katere tišino prekinja zvok kraguljčkov Božičkovih sani, bo povrnjena. Ne pozabite, videti pomeni verjeti …

Koristne informacije Država: Avstrija Glavno mesto: Dunaj Uradni jezik: nemščina Verstvo: Prevladuje krščanstvo. Valuta: evro Vizum: Za državljane Slovenije ni potreben. Kdaj na pot: Avstrija je za turiste zanimiva v vseh letnih časih. Mesta so najbolj obiskana v času božiča ter med majem in decembrom. Zdravstveno opozorilo: Ni posebnih zdravstvenih opozoril.

Ne spreglejte