Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 5. 2020,
12.26

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,97

10

Natisni članek

Koronavirus

Nedelja, 17. 5. 2020, 12.26

3 leta, 11 mesecev

Britanka, ujeta na otoku, kliče na pomoč: Počasi nam bo zmanjkalo hrane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,97

10

Natalie Poole | 35-letna britanska prostovoljka Natalie Poole je ostala ujeta na otoku Kyun Pila blizu Mjanmara. Zaradi pandemije je bil namreč preklican njihov ladijski prevoz na kopno. | Foto Instagram

35-letna britanska prostovoljka Natalie Poole je ostala ujeta na otoku Kyun Pila blizu Mjanmara. Zaradi pandemije je bil namreč preklican njihov ladijski prevoz na kopno.

Foto: Instagram

Petintridesetletna britanska prostovoljka Natalie Poole je skupaj s še štirimi kolegi ostala ujeta na otoku Kyun Pila v Andamanskem morju, blizu Mjanmara, kjer so reševali tamkajšnji koralni greben, nato pa zaradi podaljšanja karantene v Mjanmarju in na Tajskem ostali brez ladijskega prevoza na kopno.

Skupina prostovoljcev organizacije Ocean Quest je na otok pripotovala 19. marca, na ladjico pa bi se morali vkrcati 5. maja.

Počasi jim zmanjkuje zalog hrane, pada pa jim tudi motivacija, saj ne vedo, koliko časa bodo morali še zdržati na otoku. Medtem jim je potekla tudi mjanmarska viza, zato jih tudi po tej poti najbrž čaka precej težav.

Natalie Poole je za britanski BBC povedala, da so si iz plastičnih odpadkov, naplavljenih na plažo, izdelali zasilno zatočišče. Le 15 kilometrov stran je v kraju Awei Pila letovišče za petične goste, a je zaradi pandemije že dlje časa zaprto, zato si z njim nimajo kaj dosti pomagati.

Na otoku je tudi letovišče za petične goste, a je zaradi pandemije zaprto. | Foto: Na otoku je tudi letovišče za petične goste, a je zaradi pandemije zaprto.

"Zame je najtežje to, da ne vemo, kako dolgo bomo morali še zdržati," je Natalie, sicer učiteljica ter inštruktorica potapljanja, povedala za BBC.

Kar zadeva odnose v skupini, je dejala, da so zelo različni od dneva do dneva. En dan je bolje, drug dan slabše. "Živimo v majhni skupini, na zelo majhnem prostoru, v težki situaciji. Seveda smo z mislimi vsi pri svojih družinah in obveznostih, ki nas čakajo, to pa zagotovo prispeva k napetostim," je dejala. "Skušamo se prebijati iz dneva v dan," je dejala. Medtem pa zaloge hrane in prve pomoči hitro kopnijo.

Na srečo je na otoku signal, zato s svojimi bližnjimi lahko ohranjajo stike prek družbenih omrežij.

"Prosim, pomagajte!" je zapisala Poolova. "V ponedeljek na otok prihaja ladja, vendar nas ne želijo vkrcati, saj nimamo rezerviranih letalskih vozovnic za vrnitev domov. Od nas zahtevajo, da jim jih pokažemo, kar nima smisla, saj iz Mjanmara polet tako ali tako sploh ni mogoč," je zapisala Poolova in opozorila na še eno težavo. "Vožnja z ladjo do kopnega traja šest ur. Če se vreme poslabša, kar je zelo mogoče, bo naša vrnitev domov misija nemogoče."

Preberite še, kako se je Slovenka Anja Kovačič v času pandemije znašla na Salomonovih otokih:

Salomonovi otoki
Trendi Slovenka na Salomonovih otokih: Težko se je bilo sprijazniti, da ne morem domov, a zdaj sem se #video
Ne spreglejte